Beni Gantz benyújtotta javaslatát a meroni katasztrófa kivizsgálására

Beni Gantz benyújtotta javaslatát a meroni katasztrófa kivizsgálására

Izrael védelmi minisztere Beni Gantz bejelentette, hogy javaslatot nyújtott be egy állami vizsgálóbizottság felállítására az áprilisi meroni katasztrófa miatt, amely 45 férfi valamint fiú halálát és további 150 személy sérülését okozta.

A történteket a modern izraeli történelem legsúlyosabb békeidei tragédiájának vélik, amelynek halálos áldozatai meghaladják a 2010-es Karmel-hegyi erdőtűzben életüket vesztett 44 polgárét.

Gantz levélben fordult kérésével a kabinet titkárhoz, a koalíciós megállapodás szerint a javaslatot a következő kormányülésen jóvá kell hagyni.

Az állami számvevőszék 2008-as és 2011-es jelentése kiemelte, hogy a helyszín nem alkalmas nagy tömeg fogadására, de a figyelmeztetéseket figyelmen kívül hagyták a 2016-os hasonló megállapításra jutó rendőrségi jelentéssel együtt.

A tragédiát követő este számos médiajelentés utalt arra, hogy az ultraortodox törvényhozók óriási nyomást gyakoroltak az ünnepek előtt annak biztosítására, hogy ne korlátozzák a résztvevők számát Lag Ba’Omerkor a Meron-hegyen.