Tragédia Izraelben: Negyvennégy halott, százötven sebesült a Meron hegyen

Tragédia Izraelben: Negyvennégy halott, százötven sebesült a Meron hegyen

Izrael egyik legsúlyosabb tragédiájával végződött a tegnap esti Lag Ba’omer ünnepség a Meron hegyen, Simon Bár Jocháj rabbi sírjánál. A háredi imádkozó tömeg fogságába szorultan negyvennégyen életüket vesztették. A helyszínen kialakult káoszban több mint 150 sebesültet menekítettek ki, köztük sokukat kritikus állapotban.

A szörnyű katasztrófa konkrét okáról ellentmondásos információk jelentek meg a médiában. A tragédia előtt készült videón látható, hogy több tízezeren táncoltak és ugráltak a lelátón.

Az első jelentések szerint egy lelátó bedőlt az egyik koncerten, amin mintegy 100 000 fő vett részt.

A Magen David Adom mentőszolgálat szerint azonban a tragédiát nem a sérült lelátó hanem a túlzsúfoltság okozta. Egy rendőrtiszt szerint egy koncert több tucat résztvevője „megcsúszott” miközben a többiekre zuhanva további domino hatást váltott ki.

Időközben a helyszínre érkező Izraeli Védelmi Erők elit 669-es mentőcsoportja azt állította, hogy egy tető omlott be.

Zaki Heller, a Magen David szóvivője az ynet híroldalnak azt nyilatkozta, hogy a haláleseteket a rendkívüli túlzsúfoltság okozta.

„A mentőcsoportokat az egyik koncertre hívták Bár Jocháj sírja közelébe, ahol egy épület közelében szörnyű tülekedés volt. Több tucat ember csapdába esett egy közeli állványon, és időbe tellett, amíg kimenekítették őket”- mondta Heller.

Izrael askenázi főrabbija, aki az incidens idején az egyik színpadon volt, ott maradt más vezető rabbikkal együtt, és zsoltárokat mondott a sebesültekért.

Reuven Rivlin elnök Twitteren azt írta, hogy nagy megrázkódtatással figyelte a fejleményeket, és imádkozik a sérültekért.

Benjamin Netanjahu „szörnyű katasztrófának” nevezte az esetet, mondván, „mindenki a sérültek felépüléséért imádkozik”, és támogatásáról biztosította a helyszínen lévő mentőmunkásokat.

A hatalmas összejövetel, mintegy 100.000 résztvevővel, a koronavírus-járvány kitörése óta a legnagyobb volt Izraelben, és eleve félelmeket váltott ki.

A nagy tömeg miatt a rendőrség közölte, hogy nem tudják érvényesíteni a koronavírus korlátozásokat a helyszínen.