Zsidó identitás filmklub Dr. Stark András pszichiáterrel

Zsidó identitás filmklub Dr. Stark András pszichiáterrel

rashevskitangoAjánljuk mindenki figyelmébe a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár frissen induló filmklubját, amelynek előadásain a filmekben megjelenített zsidó identitásképeket analizálhatják a nézők Dr. Stark András pszichiáterrel!

Legközelebb október 15.-én csütörtökön este 17 órakor lesz vetítés a Goldmark teremben (1075. Bp. Wesselényi u. 7.), ahol Sam Garbarski “Rashevski-tangó” című filmjéből nézhetnek meg egy 50 perces összeállítást az érdeklődők, majd a szakember segítségével közösen kielemezhetik a film mondanivalóját.

A filmben Rashevskiéknál váratlanul meghal a 81 éves Rosa mama, és a nagymama. Gyászolják fiai: Simon, a cipőkereskedő, Dávid, a sebészorvos; Simon felesége, Isabelle, lányuk Nina, fiuk Jonathan, valamint Dávid fia, Ric. Végül, de nem utolsósorban Dolfo, aki egész életében titokban szerelmes volt bátyja, Shmuel feleségébe, Rosába. Shmuel ráadásul elhagyta a családot, és ortodox rabbi lett egy izraeli jesívában.

A két haláleset után nem fojthatóak el tovább bizonyos kérdések. A családtagok eltérő identitásai, a családi értékek és hagyományok iránti lojalitás, a mély a ambivalenciák. Lehet-e hinni Istenben a holokauszt után? Lehet-e zsidónak lenni és közben nem vállalni zsidóságunkat, rettegve a nácik visszatérésétől és féltve ettől gyerekeinket? Meg lehet-e óvni őket azzal, ha hallgatunk a tábori élményekről, mintegy az elakadt gyász jeleként?Lehet-e egy nem zsidó feleség igazi jiddise máme?

Elfogadás és megbocsátás, szeretet és család, az életöröm képességének titka. Ezekről a kérdésekről elmélkedhetnek közösen az előadás alatt és után a megjelentek.

Helyszín: Goldmark terem, 1075. Wesselény u. 7.
Időpont: 2015. október 15. csütörtök 17:00
Film: A Rashevski-tangó
Jegyár: 500 Ft

Jegyvásárlás: http://zsinagoga.jegy.hu/
Regisztráció: herczog.noemi@milev.hu

Következő filmvetítés:
2015. november 19. csütörtök 17:00 Saul fia (Nemes László filmje)