Zoltai Gusztáv emlékére

Zoltai Gusztáv emlékére

Életének 87. életévében lelkét visszaadta a teremtőnek Zoltai Gusztáv, a Budapesti Zsidó Hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége negyedszázadon keresztüli ügyvezető igazgatója.

Az alábbiakban Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnökének nekrológját olvashatják:

“Élete maga volt a hosszúra nyúlt és kegyetlen XX. század. Zoltai az akkor még Budapesttől független városban, Újpesten született. Szülei Tusák Piroska és Zucker Béla voltak; mindkettejüket megölték a holokauszt során.

Az árván maradt kisgyermeket, majd ifjút – mint nagyszüleink, szüleink közül oly sokakat – megérintett a szocializmus mindenki egyenlőségét ígérő – ma már tudjuk, hogy hamis – ígérete. Az 56’-os forradalmat követően Zoltai a Magyar Hirdető osztályvezetője, majd 1968-tól 1976-ig Komlós János művészeti titkára volt. Ezután a Pesti Vigadó művészeti vezetője, majd a Játékszín művészeti titkára lett.

Hitközségi karrierje 1987-ben indult, a Budapesti Zsidó Hitközség kulturális (később ügyvezető) igazgatója lett, 1991-ben pedig a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatójává választották.

Negyedszázados hitközségi ügyvezető igazgatóságához számos sikertörténet társul.

Megkérdőjelezhetetlen személyiségét és munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el: 1999-ben Budapest VII. kerülete díszpolgára lett, 2005-ben átvehette A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal, majd 2006-ban megkapta az ’56-os szövetségtől az 1956-os szellemiség ápolásáért járó Pro Fidelia érdemrendet. 2009-ben Budapest díszpolgára lett.

Odaadó, de egyben határozott alakját a budapesti zsidóság örökké őrizni fogja!

Zoltai Gusztáv búcsúztatására holnap – 2021. szeptember 20. napján – 12.00 órakor kerül sor a Kozmai utcai Izraelita Temetőben.
Családjának őszinte részvétemet fejezem ki a Budapesti Zsidó Hitközség nevében, sok erőt és megnyugvást kívánok.

Baruch Dajan Haemet!
ברוך דיין אמת

Áldott légy, igaz bíró!

Mester Tamás
a Budapesti Zsidó Hitközség
elnöke”