Yavne városában állítják ki a korábban feltárt bizánci korból származó mozaikot

Yavne városában állítják ki a korábban feltárt bizánci korból származó mozaikot

A bizánci korból (4-5. század) származó 1600 éves mozaikot, amelyet egy Yavne melletti régészeti ásatás során tárták fel, a város kulturális központjában állítják ki. A közös kezdeményezést Yavne városa, az Izraeli Régiségügyi Hatóság és az Izraeli Földhivatal indította el.

A színes mozaikról, amelyről úgy vélik, hogy része volt egy gazdag család otthonában, egy ásatáson fedezték fel, ahol a régészek arra találtak bizonyítékot, hogy a bronzkorból (i. e. 3300 – 1200) származik.

Az elmúlt években, az Izrael Régiségek Hatósága már végzett nagyszabású ásatások a területen, részeként az Izraeli Földhivatal városfejlesztési program.

Az ásatások szerint a régészek először azt hitték, hogy egy egyszerű fehér mozaikba botlottak, amely egy újabb ipari létesítményhez tartozik. Azonban észrevettek néhány fekete foltot a mozaikon, ami arra utalt, hogy több színt tartalmazott. Egy speciális sav segítségével, eltávolították a felső réteget, amely bevonta a mozaikot évszázadokon keresztül, és a régészek megdöbbenve tapasztalták, hogy egy színes, díszített geometriai motívumokkal készített mozaikra bukkantak .

A mozaik áthelyezését és állapotának megőrzését ősi technológiai módszerekkel és az ókorban használt anyagokhoz hasonló anyagok alkalmazásával végzik.