Izraelt kivéve a világ fáinak harminc százalékát a kihalás veszélyezteti

Izraelt kivéve a világ fáinak harminc százalékát a kihalás veszélyezteti

Egy, a fák állapotát világszerte értékelő jelentés szerint a fafajok 30 százalékát fenyegeti a kihalás, ám Izrael mintegy 60 fafajtájából csak kettőnél áll fent ugyanez a veszély, mindössze 3 százalék ennek a lehetősége – írja az israel21c.

A Botanic Gardens Conservation International által a Global Tree Assessment részeként ebben a hónapban közzétett, a világ fáinak állapotáról szóló jelentés a világ 58.497 fafajának kihalási kockázatára vonatkozó tényezőket vizsgálta.
„A fafajokat fenyegető fenyegetések elsősorban: az erdők kiirtása és az élőhelyek elvesztésének egyéb formái, a fa és egyéb termékek közvetlen kiaknázása, valamint a kártevők és betegségek terjedése. Az éghajlatváltozásnak is egyértelműen mérhető hatása van.” – áll a tanulmányban.

A jelentés nem említette, hogy mely izraeli fafajok vannak fenyegetve, csak a számukat, valamint azt a tényt, hogy két fafaj endemikus, vagyis korlátozott területen nőnek.

A Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség fenyegetett fajok vörös listája szerint Izrael 61 fafajnak ad otthont, amelyek közül csak egy „veszélyeztetett” .