Új vészhelyzeti irányelvek a koronavírus idején Izraelben

Új vészhelyzeti irányelvek a koronavírus idején Izraelben

Új és kibővített vészhelyzeti irányelveket szabtak meg Izraelben a COVID-19 válság idején.

Az országban már több, mint hétezer korononavírusos megbetegedést regisztráltak, közülük 357-en már meggyógyultak, harmincheten hunytak el.

 1. Az új vészhelyzeti irányelvek:
  Nyilvános helyeken csoportosulás nem engedélyezett, beleértve az imádkozást, vagy az esküvőket is. Azoknak, akik imádkoznak, ezt egyedül kell tenniük. A Siratófalnál naponta 3 alkalommal 10 főből álló közös imádkozás engedélyezett, szigorúan 2 méter távolságot tartva egymástól. A temetéseket csak nyílt helyen szabad megtartani, legfeljebb 20 ember részvételével. A brit mila (körülmetélés) szertartásokat legfeljebb 10 fő jelenlétében szabad megtartani.
 2. Munkába érkezés előtt az alkalmazottaknak kötelező megmérni a hőmérsékletét és annak feltüntetésével kitölteni egy nyilatkozatot tünetmentességükről (38 Celsius-fok feletti testhőmérséklet, köhögés, légszomj hiányáról). A munkáltatónak össze kell gyűjtenie a nyilatkozatokat, amelyeket meg kell őriznie. Ha a munkavállaló nem a vállalkozás valamelyik telep- vagy munkahelyén dolgozik, a nyilatkozatot szóban is meg lehet tenni.
 3. A munkahelyeken, ahol a munkavállalók nem tudnak 2 méter távolságot tartani egymástól, a munkaadóknak más intézkedéseket kell tenniük a fertőzés megelőzésére.
  Minden alkalmazottnak a lehető legtöbb személyes védőfelszerelést kell biztosítani. Az emberek között kézről kézre járó munkaeszközöknek a továbbadás előtt nagyon alapos fertőtlenítésen kell átesniük.
 4. A munkavállalókat fel kell szólítani a higiéniai előírások szigorú betartására, ideértve a gyakori kézmosást is.
 5. A munkahelyi liftekbe egyszerre két alkalmazottnál több nem léphet be.
 6. A számítógépes és kommunikációs technológiai laboratóriumok – összhangban az Egészségügyi Minisztérium rendelkezéseivel – jogosultak az ügyfél fogadásra.
 7. A szállítási szolgáltatások – összhangban az Egészségügyi Minisztérium rendelkezéseivel – bármiféle termék esetében engedélyezettek.
 8. A piaci standok tulajdonosai nyithatnak online áruházat/üzletet, hogy termékeiket forgalmazhassák és kiszállítsák, de a standot magát be kell zárni.
 9. A kormány döntése szerint az egyedül vagy az azonos háztartásban élő személyek a lakóhelyüket legfeljebb 100 méterig távolságra, rövid ideig elhagyhatják.