Veszélyhelyzetet hirdettek Magyarországon

Veszélyhelyzetet hirdettek Magyarországon

Veszélyhelyzetet hirdetett a magyar kormány az operatív törzs javaslatára március 11-én. Magyarországon a veszélyhelyzet, és az ezzel kapcsolatos intézkedések legkésőbb ma éjféltől lépnek hatályba, és visszavonásig lesznek érvényesek.

“A mostani intézkedések bizony tekintetben példátlanok a rendszerváltást követő 3 évtizedben Magyarországon“ -mondta el Gulyás Gergely, aki bejelentette, hogy a magyar kormány március 11-én veszélyhelyzetet rendelt el egész Magyarország területére, ami magával vonja a rendkívüli jogrend hatálybalépését is. A kormány az operatív törzs javaslatára döntött így, a bejelentés a következő intézkedéseket vonja maga után:

– intézménylátogatási tilalmat rendelnek el az egyetemeken, azok csak távoktatásból működhetnek, az épületek bezárnak
– 100 főnél nagyobb beltéri rendezvények megtartását megtiltják (ez a munkahelyekre, bevásárlóközpontokra nem vonatkozik, viszont színházakra, mozikra, sporteseményekre igen, utóbbiak esetében zártkapus meccsek lehetnek)
– 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását megtiltják
– beutazási tilalom lép életbe Olaszországból, Dél-Koreából, Kínából és Iránból, kivéve magyar állampolgárok, ők viszont hatóságilag karanténba kerülnek, ha belépnek az országba, tehát a lakóhelyüket két hétig nem hagyhatják el (rendőrség ellenőrizni fogja az otthoni karantén betartását; annak megszegése esetén a btk. vonatkozó passzusait alkalmazzák majd)
– szigorítják a szlovén, osztrák határokon való átjutást, leállítják a repülő, vonat és buszjáratokat
– felfüggesztik a Határtalanul programot
megtiltják a magyar diákok intézményileg szervezett külföldre utazását

Gulyás Gergely hozzátette, hogy az intézkedések ma éjfélkor lépnek életbe, és visszavonásig lesznek érvényesek. “A járvány lefolyását illetően nem hetekről, hanem hónapokról beszélhetünk” – fogalmazott a miniszter. Újságírói kérdésre hozzátette, hogy

A bölcsődék, óvodák fenntartása az önkormányzatok feladata, azok esetleges bezárásól mindenhol saját hatáskörben dönthetnek.