Indul a védőoltási kampány Izraelben

Indul a védőoltási kampány Izraelben

Az izraeli Egészségügyi Minisztérium adatai szerint csütörtökön 2809 új koronavírusos esetet regisztráltak az országban. Az aktív esetek száma 22.258, a halottak száma 3.050.A kórházban kezeltek közül 419 beteg állapota súlyos, míg 105 fertőzött szorul lélegeztetőgépre. Csütörtökön 78.002 tesztből 3,5%-lett pozitív.

A vírus terjedésének fékezése érdekében hozott újabb bejelentett szigorítások sorában a különösen fertőzött településeken ismét bezárják a kiskereskedelmi üzleteket, a piacokat, az utcára nyíló boltokat is, csak a létszükségleti cikkeket árusító üzletek maradhatnak nyitva, valamint az iskolák is átállnak a távoktatásra a negyedik osztálytól felfelé, emellett felére csökkentik a közösségi közlekedést.

Az egészségügyi minisztérium várhatóan karanténra kötelezi az összes, külföldről érkezőt, és nem csak azokat, akik a fertőzöttebb államokból jönnek, miután sokan „zöld” országokban lettek vírushordozóvá.

Az egészségügyi minisztérium ismertette a várhatóan a jövő héten induló védőoltási kampány menetrendjét. Elsőként a kórházak, majd a rendelőintézetek, a magánklinikák és a fogorvosi klinikák orvosi személyzetét oltják be. Ezután a geriátriai és pszichiátriai kórházak alkalmazottjai, a kórházakban dolgozó ápolók és orvostanhallgatók, a mentőszolgálat tagjai következnek.

A második körben az idősotthonokban dolgozók és lakók, valamint a 60 évesnél idősebbek, majd a háttérbetegségekben szenvedők kapnak oltást: a cukorbetegek, a kóros elhízással küszködők, a tüdőbetegek, a magas vérnyomással, az immunrendszer elnyomásával kezelt és a szervátültetett, valamint a hematológiai betegek.

Az oltóanyag megérkezésétől függően várhatóan már januárban megindulhat a többiek oltása is.