Az ünnepek előtt a Siratófal is védőoltást kap

Az ünnepek előtt a Siratófal is védőoltást kap

A Siratófal évezredes köveinek megőrzése érdekében a tavaszi ünnepek előtt rendszerint kóser oltással védik a szent imahely kezelésre szoruló repedéseit, az időjárás okozta károk és a kőtömbök hámlásának kiküszöbölése érdekében.

A Nyugati Fal Örökség Alapítvány mérnökei és az Izraeli Régészeti Hatóság szakemberei rendszeresen ellenőrzik a 2000 éves fal köveinek minőségét az előtte található imatér és a látogatók biztonsága érdekében.

A Siratófal Pészach előtt esedékes, a kövek állagának megóvása érdekében injekciós tűvel és fecskendővel végzett, orvosi beavatkozáshoz hasonlatos munkálatai a legutóbbi zárlat idején már megkezdődtek.

A munkálatokra vallási szigorúság vonatkozik, amelynek menetrendje a Siratófal főrabbija, Rab Smuel Rabinowitz előírásainak betartása szerint történik.

Évente több mint 12 millió ember látogatja meg a a Siratófal előtti teret. Annak ellenére, hogy az idén, a koronavírus miatt leginkább virtuálisan lehetett imádkozni a Falnál, mi már a látogatók visszatérésére készülünk. A Nyugati Fal Örökség Alapítvány minden erőfeszítést megtesz az ősi kövek megőrzése és stabilitása valamint az imádkozók és a látogatók biztonsága érdekében – nyilatkozta az arutz sheva hírportálnak Mordechai Eliav, a szervezet igazgatója.

Joszi Vaknin, az Izraeli Régészeti Hatóság fő konzervátora elmondása szerint:
A Fal 2000 éves kövei a természetes időjárás változásainak vannak kitéve. A rendszeres, kétévenkénti ellenőrzéseink lehetővé teszik, hogy nyomon követhessük minden egyes kő állapotát. Egy „személyi igazolványt” rendeltünk a téren levő több száz kő mindegyikéhez, ilymódon több tucat funkciót tudunk megfigyelés alatt tartani. Legfrissebb felmérésünkből kiderült, hogy több kő „héja” vagyis külső rétege kezelésre szorul. A történelmi falon végzett munkánk kíméletes. Nem fúrunk a kőbe, hanem finoman injektáljuk az oldott követ a résekbe és a repedésekbe. A mészkő alapú habarcsot folyadékként fecskendezzük a hasadékokba, így amikor az megszárad, a repedés bezárul. Ez a lehető legjobb módszer a világ legfontosabb kövei „gyógyítására” és az időjárás viszontagságai elleni védelem biztosítására.

A Siratófal egyedülálló ökológiai környezet, amely támogatja a saját életformáit. A Templom-hegy falai mállásának egyik fő oka az ökoszisztéma, amely az ősi falat övező környezet szerves részét képezi.