Vasárnap kezdetét veszi az idei Zsidó Kulturális Fesztivál

Vasárnap kezdetét veszi az idei Zsidó Kulturális Fesztivál

Vasárnaptól a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), mint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) legnagyobb taghitközsége ismét megrendezi meg a zsidó kultúra legnagyobb seregszemléjét a Zsidó Kulturális Fesztivált. Az eseményre ebben az évben augusztus 26-szeptember 2. között kerül sor.
A fesztivál hivatalos megnyitójára természetesen a Dohány utcai zsinagógában kerül sor, ahol először áll egy színpadra a Budapest Klezmer Band és a Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs.

A lassan 30 éves múltra visszatekintő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc Fegya komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

Ezen a koncerten is egy új oldaláról ismerhetjük meg a zenekart. Vendégük lesz Palya Bea és Szokolay Dogó Balázs, illetve a Zsinagógában a Budapest Klezmer Band a Barcelona Gipsy Balkan Orchestra-val együtt is színpadra lép. Egy igazi zenei csemegét hallhatnak a vendégek.

A koncert vasárnap este 20 órakor kezdődik.

A Hegedűs Gyula utcai zsinagógában ugyanezen a napon 19 órától a spanyol Musica Ficta előadásában Szefárd dalok: nők, zene, szenvedély elnevezésű koncertre kerül sor. A Musica Ficta csoport a régizene előadásmódjának egyik legkiemelkedőbb spanyol felújítója. 1992-es megalapítása óta a világ számos országában koncerteztek a legjelentősebb nemzetközi fesztiválokon, Európán kívül fölléptek Észak- és Dél-Amerikában, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában, sőt Kínában és Japánban is.

A fesztivál programjairól bővebben>>>