Vasárnap indul a Zsidó Kulturális Fesztivál

Vasárnap indul a Zsidó Kulturális Fesztivál

zskfAz idei Zsidó Kulturális Fesztivál a különböző zenei világok vegyítéséről, mozipremier előtti vetítésekről, születésnapokról és új darabok bemutatójáról szól.

Szeptember 4-én, vasárnap kezdődik a fesztivál, és egy héten át élvezhetjük a színvonalasabbnál, színvonalasabb előadásokat, koncerteket.

Ezúttal hat központi helyszínen, a Dohány utcai zsinagógában, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában, a Bethlen téri zsinagógában, a Goldmark teremben, valamint a Zeneakadémián lesznek előadások, koncertek.
Kiegészítő programokra is sor kerül a Bálint Házban, a Zwack Múzeumban, a 2B Galériában, a Hunyadi téri zsinagógában, a Szegedi Új Zsinagógában, a Pásti utcai orthodox zsinagógában, valamint a Peppers Mediterranen Grillben.
A fesztivál nyitóünnepsége szeptember 4-én Rost Andrea és a Liszt Ferenc Kamarazenekar közös koncertje előtt lesz a Dohány utcai zsinagógában.

Vámos Miklós szeptember 4-én a Goldmark teremben mutatja be új könyvét, melynek címe Hattyúk Dala, Nigun lemezbemutató koncertje szeptember 6-án a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában lesz Borbély Mihály vendégszereplésével.
Kőbányai János Két évszázad magyar-zsidó költészeti antológiáját Hegedűs D. Géza szeptember 5-én Kovács János Kovax társaságában mutatja be, a kötet először debütál közönség előtt.
A fesztiválon ünnepli születésnapját a Patché Group és a Sabbathsong Klezmer Band, ez utóbbi sztárvendége Beke Farkas Nándor, a Hungarikum 100 Tagú Cigányzenekar elnöke és a cimbalom Paganinije, a Kossuth-díjas Ökrös Oszkár és a Kinneret kamarakórus lesznek.

A Bálint Házban szeptember 5-én a Soul Exodus mozipremier előtti vetítésén és közönségtalálkozón vehet részt az a látogató, aki kíváncsi rá, hogy öt amerikai klezmerzenész miként kutatja a családi gyökereit azért, hogy a zsidó identitásukhoz, s az általuk játszott zene eredetéhez közelebb kerüljenek. Szeptember 7-én Földes Mária, közismert nevén Marica tragikus életével ismerkedhetünk meg a filmvászonra vitt dokumentum-játékfilmben, A sétában.

A Zeneakadémia szeptember 4-én egy különleges koncerttel színesíti a fesztivált: Lux Erika zongoraművész és a Europäischer Synagogalchor működik együtt Izsák Andor vezényletével, aki a Zsidó Zene Európai Központjának alapítója, és a Hannoveri Zeneakadémia zsinagógai zene nyugalmazott professzora.

zskf15A neves magyar fellépő művészeken és együtteseken kívül, mint a Budapest Klezmer Band és a Klezmatics közös fellépése mellett, a Ghymes és a Besh o Drom, Pajor Tamás, Mörk featuring Palya Bea, Petruska, InFusion és Tompos Kátya, Charlie, Caramel és Rudas Dániel kántor közös produkciója mellett Jónás Vera, Micheller Myrtill, a Margaret Island, vagy a Budapest Klezmer Band lépnek fel. A közönség olyan különleges nemzetközi zenei produkciókat, sztárvendégek előadásait is élvezheti, mint Boban Markovic és zenekara, a világhírű amerikai Klezmatics társulat. Eyal Shiloach izraeli hegedű király és a Klezmerész együttes koncertje szeptember 8-án a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában szólal meg, Illényi Katica az Izraelből érkező Swing De Gitanes együttessel lép fel. A zsinagógák a Szefárd Díváknak, a Back to the Roots, a Finucci Bros Quartet és Szőke Nikoletta Barbra Streisand estjének, valamint a Pankastic zenekarnak adnak otthont.
Dragomán György, Szabó T. Anna és Galkó Balázs irodalmi estje a Goldmark Teremben kap helyet. Karácsony János és Für Anikó előadóestje mellett Gálvölgyi János és Benedek Miklós közreműkésédével blattoló kabaré lesz, Kern András Hernádi Judittal és Heilig Gáborral énekel Gátos Iván zenekarának kíséretére.

Vaja László festőművész kiállítás megnyitója szeptember 5-én lesz a Hunyadi téri zsinagógában. Kiss-Pál Szabolcs szeptember 9-én a 2B galériában mutatja be a Hatikvát, mely során egy hanginstallációs játék részesei leszünk. Mandur László kiállítása szeptember 18-ig megtekinthető a Bálint Házban.

Részletes program: www.zsidokulturalisfesztival.hu