Vasárnap ismét a fákat és terméseiket ünnepeljük

Vasárnap ismét a fákat és terméseiket ünnepeljük

Svát hónap tizenötödike, amelynek beköszönte ezúttal vasárnap estéra esik, a TuBisvát (טו בשבט) a fák újéve a Misna szerint.

Izraelben e naptól számítják a gyümölcstermő fák tizedével kapcsolatos előírásokat a három vagy az idősebb fák esetén.

A fák ünnepének is nevezik e napot, mert Izraelben ekkor kezdődik a fák rügyezése, némelyek virágzása is. A fák új életre kelnek, ez újjászületésük napja, miként e nap az izraeli parlament, a Kneszet születésnapja is.


1949-ben Tu BiSvát napján nyitotta meg Hájim Weizmann a Kneszet első ülésszakát és kezdődött meg a parlamenti munka.

Ezt a napot az ültetés ünnepének is hívják, hiszen Izraelben e napon fákat ültetnek. Ezt a szokást Zeév Jeávec rabbi vezette be, amikor Zihron Jáákov mosávban 1892-ben először ültetett fákat tanítványaival e napon. A fák ültetésnek egész “kultusza” alakult ki azóta. Bölcseink is nagy jelentőséget tulajdonítottak a fák ültetésének.


“Rabbán Johánán ben Zákáj mondta: Ha facsemetével a kezedben állsz mikor megérkezik a Messiás, először a fát ültesd el, s csak utána köszöntsd Őt!”

Ilyenkor hétféle terményből szokás enni, amellyel a Tóra Izrael földjét jellemzi. E hétféle termények a következőek: búza, árpa, szőlő, füge, gránátalma, olajbogyó, méz (datolya).
Vannak olyan közösségek ahol tizenötféle gyümölcsöt esznek, utalásul a hónap tizenötödik napjára.

Újabb keletű szokás, a kabbala művelőinek kezdeményezésére Cfát városából a XVI. századtól kiindulóan, hogy egy meghatározott rend szerint, a peszáhi hágádához hasonló forgatókönyv segítségével, történetek, dalok és négy pohár bor kíséretében megemlékezünk a fákról, a természet gyönyörűségeiről, az Ö.való csodáiról. E szertartás Izraelben közismertebb, de lassan Magyarországon is teret nyer, melyet Tu BiSvát szédernek nevezünk.


Tu BiSvát ünnepe, Svát hónap 15-én köszönt be, azaz idén február 9-én vasárnap ünnepeljük a fákat, illetve terméseiket a zsinagógákban, illetve a zsidó otthonokban.