Az izraeli főügyész vádat emel Netanjahu ellen

Az izraeli főügyész vádat emel Netanjahu ellen

Az izraeli igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy Aviháj Mandelblitt főügyész vádat emel Benjámin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök ellen csalás, vesztegetés és hivatali visszaélés miatt. A vádak közül a legsúlyosabb az akár 10 év szabadságvesztéssel büntethető vesztegetés.

A tájékoztatás szerint a főügyész nem fogadta el a kormányfő jogi képviselőinek érvelését a pár héttel ezelőtti meghallgatáson, és eredeti szándékának megfelelően vádat emel három különböző ügyben Netanjahu ellen. A vádak közül a legsúlyosabb az akár 10 év szabadságvesztéssel büntethető vesztegetés.

A politikus tagadja az ellene felhozott vádakat, és korábban kijelentette, hogy nem mond le, akkor sem, ha vádat emelnek ellene. Netanjahu az első, hivatalban lévő izraeli kormányfő, aki ellen vádat emelnek.

Mai hír még, hogy Reuven Rivlin izraeli államelnök Yuli Edelsteinnek, a Knesszet elnökének adta a megbízást, hogy a parlament próbáljon meg legalább 61 képviselő együttműködésével kormányzásra alkalmas koalíciót tető alá hozni, miután Beni Ganznak, a Kék-Fehér párt elnökének Netanjahuhoz hasonlóan ez nem sikerült. Ilyenre ezidáig még nem volt példa Izraelben. A Knesszet általi kormányalakítást bármelyik képviselő vezetésével megkezdhetik. Amennyiben ez 21 nap alatt nem sikerül, akkor újabb választást kell kiírni