Az USA ortodox közössége elővigyázatosságra szólít fel Pészach előtt

Az USA ortodox közössége elővigyázatosságra szólít fel Pészach előtt

Az USA nagy ortodox csoportjai arra ösztönzik a zsidó közösség tagjait, hogy korlátozzák a pészachi előkészületeket.

Az Egyesült Államok kiemelkedő ortodox zsidó szervezetei azt kérik a közösség tagjaitól, hogy szigorúan korlátozzák a pészachi bevásárlásokat, előkészületeket az amerikai kormány által kiadott, a koronavírus járvány fékezésére vonatkozó iránymutatások közepette.

Az alapvető pészachi vásárlásokat „csak egy családtagnak kell elvégeznie – aki nem beteg, erős immunrendszerű , csekély a COVID-19-nek való kitettsége – a lehető legkevesebb és rövidebb ideig” – írták a szervezetek képviselői közös levelükben.

„A közösséget kiszolgáló üzleteknek át kell térniük a házhoz szállításra, és – amennyiben ez nem lehetséges – jelentős lépéseket kell tenniük a zsúfoltság minimalizálása, a higiénia fenntartása és a társadalmi távolság maximalizálása érdekében” – írják.

Ezenkívül a szervezetek – köztük az Amerikai Rabbik Szövetség, az Ortodox Unió, az Amerikai Rabbinikus Tanács, a Fiatal Izrael Nemzeti Tanácsa, a Lakewood Vaad és az Amerikai Agudath Izrael – felszólították az embereket, hogy mondják le pészachi útjaikat.
“Mindenkinek ott kell ünnepelnie az idei Pészachot, ahol jelenleg is van, nem szabad kockáztatni, utazni.”

Az Egyesült Államokban jelenleg 45,545 aktív esetet tartanak számon a koronavírusos megbetegedések kapcsán, 315-en már felgyógyultak a betegségből, 587 a halálos esetek száma.

Izraelben közben 1442-re nőtt az összesített megbetegések száma, 41-en már meggyógyultak, egy elhunytról érkezett hír.