Idős embereknek és családtagjainak segít egy új izraeli találmány

Idős embereknek és családtagjainak segít egy új izraeli találmány

A koronavírus kirobbanása óta szinte mindannyian a videokonferenciák, internetes videóhívások használóivá váltunk. Sokaknak, főleg az idősebb korosztálynak azonban még mindig kihívást jelent megtalálni a megfelelő beállítást a virtuális értekezletekhez, családi “összejövetelekhez” a számítógépen, okostelefonon vagy táblagépen.

Egy izraeli startupnak azonban szinte rajzfilmszerű megoldása van erre: Zeppi a videoképernyőt egy héliummal töltött léggömbhöz rögzíti , amely pontosan a megfelelő helyzetben lebeg a tökéletes, nem éppen élő személyes interakció érdekében. A Zeppi konferenciahívásokra és órákon át tartó zoomos beszélgetésekre is használható.
A termék elsősorban azokat az időseket célozza meg, akik kevésbé jártasak a technológiában, és egyes esetekben nehezen tudnak eljutni a számítógépükhöz.

A Zeppi weboldalán található például egy videó, amely egy idősebb férfi felnőtt lányát mutatja be, aki nem tudja elérni az édesapját. Addig navigálja távolról a Zeppit a házban, amíg meg nem találja az apját. Az idős férfinak nem kell egyetlen gombot sem megérintenie a hívás fogadásához vagy egy új, bonyolult felület használatát megtanulni. A Zeppi hangvezérelt, így akárki kezdeményezhet hívásokat, így apa felhívhatja bármiféle technika használata nélkül is a lányát.

A Zeppi a mesterséges intelligencia egy részét használja fel, hogy elkerülje az olyan veszélyeket, mint a ventilátorok, vagy a nyitott ablakok, rendelkezik egy akkumulátortöltő dokkolóállomással, ahová önállóan navigál, ha a hívás véget ért. A készülék több órán keresztül működhet, mielőtt újratöltést igényelne. A dokkoló állomás szükség esetén újratölti a héliumot is.

Bár kezdetben a készüléket otthoni gondozási ügynökségeken keresztül értékesítik, valószínűleg havi előfizetéssel, későbbiekben akár meg is vásárolhatja majd a házi “segédrobotot”.
“Nem az emberi érintést vagy a fizikai jelenlétet kívánjuk pótolni, inkább egy újabb kommunikációs lehetőséget biztosítani, ha már nem tudunk személyesen együtt lenni szeretteinkkel.” – mondták termékükről a startup cég vezetői.