Az ősember új típusát fedezték fel Izraelben

Az ősember új típusát fedezték fel Izraelben

Eddig ismeretlen ősemberfajt fedezett fel egy izraeli régészcsoport Ramla városának közelében. A szakértők szerint a 120-140 ezer éves maradványok – egy koponya- és egy állkapocsdarab – egy rég kihalt embercsoport utolsó túlélőjéhez tartozhattak.

Az israel21c.org beszámolója szerint a kutatók a most felfedezett embertípust Nesher Ramla Homo néven jegyezték be. A Nesher Ramla maradványait felfedező kutatók szerint az egyed egy korábban élt fajhoz tartozhatott, ami több százezer éve rajzott ki a régióból, hozzájárulva a neandervölgyi ember, valamint ázsiai rokonainak egyedfejlődéséhez.

Dr. Hilda May, a Tel Aviv-i Egyetem kutatója szerint az új felfedezés átformálhatja az emberi evolúció történetét, mivel új alapokra helyezheti a neandervölgyi ember evolúciójának eddig ismert történtét, ami szorosan összekapcsolódott Európával.

A kutatók szerint a Nesher Ramla embercsoport korai tagjai már négyszázezer éve is jelen lehettek a Közel-Keleten. A kutatók több hasonlóságot figyeltek meg az új leletek, illetve a neandervölgyi ember feltűnése előttről származó európai leletek között.
„Számos emberi maradványra bukkantunk Qesem, Zuttiyeh és Tabun barlangjaiban, amelyek abból az időből származnak, amit eddig egyetlen embercsoporthoz sem rendeltünk hozzá. De azokat és a most felfedezett Nesher Ramlát összehasonlítva megállapítható, hogy őket is befogadták az új emberek csoportjába.” – mondta dr. Rachel Sarig, a Tel Aviv-i Egyetem munkatársa.