Új módszert dolgoztak ki annak megjóslására, hogy kit fenyeget az öngyilkosság

Új módszert dolgoztak ki annak megjóslására, hogy kit fenyeget az öngyilkosság

Az öngyilkosság évente egymillió ember életet követeli világszerte, és a 24 év alatti emberek között a leggyakoribb elhalálozási mutatót produkálja.

Egy 16 éves izraeli fiú tragikus öngyilkosságát követően egy izraeli kutatócsoport új korai felismerési eszközöket dolgozott ki az öngyilkosság megelőzésére.

A rendszer egyesíti a gépi tanulást és a természetes nyelv feldolgozását a pszichológia és a pszichiátria területéről származó elméleti és analitikai eszközökkel, és rétegzett ideghálózatokat használ.

A kutatók több mint 80.000, az Egyesült Államokban felnőttek által írt Facebook-bejegyzést elemeztek, összehasonlítva nyelvhasználati szokásaikat a pszichológiai indexek széles skáláján elért pontszámaikkal.

Felfedezték, hogy a valódi öngyilkossági hajlamú emberek ritkán használnak kifejezetten riasztó szavakat hozzászólásaikban. Például a „halál”, a „megöl” vagy az „öngyilkosság” szavak egyáltalán nem szerepelnek repertoárjukban. Ehelyett negatív leíró szavakat, mint a „rossz”, a „legrosszabb”, átokszavakat és érzelmi szorongást, vagy negatív élettani állapotot sugalló emojikat használnak.

Az öngyilkosság megelőzése összetett kihívás, mivel a mentális egészséggel kapcsolatos orvosi információkat titoktartási protokollok védik, és sok veszélyeztetett ember nem kér segítséget. A megelőzési modellek jellemzően hagyományos statisztikai módszereken alapultak, és viszonylag pontatlan előrejelzéseket szolgáltattak.
“Az öngyilkossági hajlam elég korai felismerése interdiszciplináris kutatásokat igényel, amelyek különböző területek kutatóit veszik figyelembe. Így jött létre ez a több egyetemről és több tudományágról szóló csoport. Remélem, hogy ez a kutatás a remény előhírnöke a mentális egészség területén.” – mondta Yaakov Ophir posztdoktori kutató.