A BZSH elnökének újévi köszöntője

A BZSH elnökének újévi köszöntője

Az 5780-as év végéhez értünk, este már új esztendőt ünnepelhetünk.
Az alábbiakban Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnökének köszöntőjét olvashatják az 5781-es új zsinagógai év beköszönte alkalmából.


Kedves Hittestvéreim!

Az év utolsó hónapjához értünk, ma este ránk köszönt a zsidó újév. Véget ért egy újabb zsinagógai esztendő, amelyhez hasonlót még nem tapasztaltunk, és van valami, ami legalább ugyanennyi aggodalomra ad okot: jelesül az, hogy kezdődik egy új, amelyről nem tudjuk milyen lesz.

Vajon rendeződnek a körülményeink? Visszatér az élet a megszokott mederbe vagy készülnünk kell újabb kihívásokra? Maszkot kell hordanunk és távolságot kell tartanunk vagy újra magunkhoz ölelhetjük szeretteinket, kezet foghatunk a barátainkkal, mint régen?
Milyen volt a most véget érő esztendő? A feje tetejére állt az emberek hétköznapi élete, a szülők egycsapásra sok tantárgyhoz értő pedagógusokká avanzsáltak, újra kellett tervezni a hétköznapokat. Előírták, hova és mikor mehetünk. Az előírások ésszerűek voltak, betartottuk őket, de legyünk őszinték: megnehezítették az életünket. Sokakat elragadott a járvány, idősek és fiatalok is számosan elhunytak, emlékük legyen Áldott.

A Budapesti Zsidó Hitközség is azonnal reagált a változásokra. A fővárosi zsidó közösség életben felmerült új kérdéseket válaszoltuk meg, eddig nem látott kihívásokat oldottunk meg. A rabbik a zsinagógák közösségét az online térben tanították, a hétköznapi és péntek esti imákat a virtuális térben tartották meg. Rabbijaink és kántoraink többsége gyorsan reagált: online imádkozást szervezett, kreatívan, az internet adta lehetőségeket kihasználva tanította az otthonukba kényszerülőket. Hálás köszönet érte!
A rászorulókat – legyen szó gyógyszer vagy étel ellátásról – a krízis menedzsment elhívatott munkatársai és a szép számmal jelentkező önkéntesek segítették, és félek tőle hogy ismét segíteni fogják. Hálás köszönet érte nekik is!

A nehézségek mellett öröm is ért bennünket: a BZSH életében a mögöttünk hagyott év egyértelműen legsikeresebb folyamata a bölcsőde és az óvoda fejlődése volt az új vezető irányítása mellett. Növekszik a gyereklétszám és bevezettük a héber oktatást, játékos keretek között tanítva és nagyobb hangsúlyt helyezve a zsidó oktatásra. Egyszóval: markánsabban, hangsúlyosabban jelenik meg a zsidó nevelés az intézményben.

Ros Hasana idején a világ minden teremtménye elvonul a Mindenható előtt, aki megítéli őket. Héberül az imádkozni – lehitpálél – ige eredeti jelentése “önmagunkat megítélni”. Ebben a kétirányú ítéletben rejlik Ros Hasana egyik hangsúlyos gondolata: meg kell vizsgálnunk az elmúlt évi tetteinket és reményeink szerint az Örökkévaló is kedvünk szerint ítélkezik felettünk.

Ma még nem tudjuk mit is jelent pontosan a mindannyiunk életét gyökeresen felforgató COVID 19 járvány második hulláma, csak remélni tudjuk, hogy az Örökkévaló segítségével úrrá leszünk ezen a megpróbáltatáson is. Baj, veszély idején értjük meg a közhelyek tartalmát. Unalomig ismételt szlogen, hogy az egészség a legfontosabb. A mostani helyzetben értjük meg, hogy ez mennyire így van.

Elsősorban jó egészséget kívánok Mindannyiunknak az új zsinagógai évre! Másodlagosan pedig kívánom, hogy a budapesti és magyarországi zsidó közösség, valamint Magyarország polgárainak élete mielőbb térjen vissza a régi ritmusba. Gyermekeinket a megszokott módon kísérjük el az iskoláikba, hogy ott közösségben tanulva készülhessenek fel az életre. Szeretteinkkel, barátainkkal az évszázados hagyományok szerint élhessünk, zsinagógáink újra megtelhessenek a hívekkel, hús-vér közösségi életet lehelve a sokat megélt falak közé.

Minden jót, jó bepecsételést! Lösonó tajvó!

שנה טובה
Mester Tamás
a Budapesti Zsidó Hitközség
elnöke