Újévi koncertet ad a Sabbathsong az Urániában

Újévi koncertet ad a Sabbathsong az Urániában

Hazánk egyik legszebb művészeti létesítményében az ország egyik legjobb klezmer zenekara: a Sabbathsong Klezmer Band az Uránia Nemzeti Filmszínházban Oláh Gergővel ad koncertet január 3-án, csütörtök este 7 órától.

A közép-kelet-európai zsidó hangszeres népzenéből és a Dávid király zsoltáraiból egyaránt merítő Sabbathsong Klezmer Band alkalmat teremt arra, hogy remekül kezdődjék a 2019-es év: a huszonegy éves zenekar a pesti Uránia Nemzeti Filmszínházban lép föl január 3-án, csütörtök este 7 órától.

A Masa Tamás által vezetett banda az előadásaira rendszeresen hív vendégművészeket: míg a tavalyi Zsidó Kulturális Fesztiválon Nyári Károllyal léptek föl a Dohány zsinagógában, ezúttal Oláh Gergő lesz a sztárvendégük. A fiatal Nógrád megyei énekest az egyik kereskedelmi televízió dalversenyének győzteseként ismerte meg a közönség.

Ami a Sabbathsong Klezmer Bandet illeti: ezt a zenekart aligha kell részletesen bemutatni a közönségnek, hiszen az elmúlt két évtizedben a zsidó zenei élet meghatározó együttesévé nőtte ki magát. Masa Tamás annak idején Raj Tamás rabbi biztatására kezdte maga köré gyűjteni muzsikus barátait, mert a rabbi egy alkalmi előadásukat meghallgatva azt mondta neki: ez a zene szívből jön, és érdemes lenne belőle hanglemezt készíteni.

Elhíresült mottójuk az, hogy „Több mint klezmer”. Ennek az a magyarázata, hogy a Sabbathsong Klezmer Band tagjai szerint a zsidóság és kereszténység között, de a zsidó–keresztény értékrenddel szemben is vannak olyan mesterséges válaszfalak és előítéletek, amelyeket le kell rombolniuk. Ez az oka annak, hogy gyakran lépnek föl a rasszizmus, az antiszemitizmus, a gyűlölet ellen szervezett rendezvényeken. Ugyanakkor fontosnak tartják az Izrael melletti kiállásukat azzal hangsúlyozni, hogy Jeruzsálemet tartják az ország egy és oszthatatlan fővárosának.