Fontos tudnivalók az Izraelbe történő ki-be utazások kapcsán

Fontos tudnivalók az Izraelbe történő ki-be utazások kapcsán

Izrael szigorú szabályok mellett feloldja azokat a korlátozásokat, ami az országba történő be- és kiutazásokat illeti. A nem izraeli állampolgárok beutazása továbbra is tiltva van, de a helyi lakosoknak is több szabályt be kell tartani.

Eddig mindazoknak, akik beléptek az országba, be kellett menniük a kormány által működtetett karanténlétesítményekbe, amelyeket koronavírus-szállodáknak hívnak. Egy új tervezet szerint, az emberek számára lehetővé teszik, hogy elektronikus karkötőket viseljenek és otthoni karanténba vonuljanak.

Az Izraelbe és onnan induló légiforgalom bővítésének tervében a koronavírus-kabinet kijelölte azokat az útvonalakat, amelyeken az Izraelbe induló járatok engedélyezettek lesznek. A jelenlegi tervek szerint csak négy külföldi városba engedélyezik az oda-vissza utazást: New Yorkból, Kijevből, Frankfurtból és Párizsból.

Az utazóknak szem előtt kell tartaniuk, hogy a járatok számát korlátozni fogják az országba belépni jogosult izraeliek napi kvótájának megfelelően. A Közlekedési Minisztériumnak figyelembe kell vennie, hogy minden olyan város tekintetében, ahonnan megengedi a légi közlekedést, engedélyeznie kell az összes légitársaságnak, ideértve a külföldi fuvarozókat is, hogy Izraelbe utazzanak.

A koronavírus-kabinet napi 3000 kvóta mellett döntött annak tekintetében, hogy hány izraeli állampolgár érkezhet majd Izraelbe, de Miri Regev közlekedési miniszter bejelentette, hogy az első szakaszban legfeljebb napi ezer embert engednek be – a hatékony végrehajtás biztosítása, valamint az elektronikus nyomkövető karkötők ellátása érdekében, amelyek lehetővé teszik az izraeli hatóságok számára, hogy a házi karanténba kerülők mozgását nyomon kövessék.

Jelenleg még nem áll rendelkezésre elegendő ilyen karkötő, és az előkészületek körülbelül egy-két hétig tartanak, amelynek során várhatóan 20–30.000 elektronikus “nyomkövető” karkötőt gyártanak le.

Az Egészségügyi Minisztérium döntése értelmében bárkinek, akit Izraelen kívül oltottak be, még akkor is, ha igazolja az oltást, karanténba kell mennie és szerológiai tesztet kell végeznie, ha beutazik az országba. Ők csak abban az esetben jöhetnek ki a karanténból, ha a szerológiai teszt eredménye pozitívnak bizonyul (vagyis a koronavírus elleni antitestekre utaló bizonyítékokat találnak a szervezetükben a vizsgálatok).