Tóth “Potya” Istvánról emlékezett meg a Ferencváros és a Mazsihisz

Tóth “Potya” Istvánról emlékezett meg a Ferencváros és a Mazsihisz

A Ferencvárosi Torna Club és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közösen emlékezett meg csütörtökön Tóth „Potya” Istvánról, az FTC kiemelkedő labdarúgójáról, a csapat első hivatásos edzőjéről, aki a második világháború alatt, 1944-ben társaival több száz zsidót mentett meg a biztos haláltól.
Az ünnepségre a Ferencváros és az izraeli Makkabi Tel-Aviv labdarúgó Európa Liga-selejtező első forduló, első mérkőzése előtt került sor a Groupama Arénában található Fradi Múzeumban.

Tobak Csaba múzeumigazgató kiemelte, hogy már sok kiállításnak adtak otthont, ám a mostani különleges jelentőségű.

„Szívünkön viseljük a múlt ápolását, az a célunk, hogy a fiatalok ne csak Böde Danit, hanem Tóth ”Potya„ Istvánt is ismerjék meg, emberként is” – mondta, majd arról is beszélt, hogy másfél éve vették fel a kapcsolatot Tóth „Potya” unokájával, Tóth Istvánnal, akitől megkapták az egykori sportember sporttörténeti relikviának számító naplóit.

A Tóth „Potya” István életét bemutató rövidfilm megtekintése után az unoka elmondta: személyesen nem ismerte a nagyapját. „Egy élet kellett ahhoz, hogy felismerjem, ki is volt ő valójában. Sokáig nem tudtam a múltat értelmezni” – mondta elérzékenyülve Tóth István.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke – miután beszélt a világban oly szükséges bizalomról – az erre az alkalomra készült, „A MI HŐSÜNK TÓTH POTYA ISTVÁN” feliratú és a sportember arcképével ellátott pólót adott át az unokának.

Az EL-selejtezőre kifutó labdarúgókat bekísérő gyermekek ugyanilyen pólóban emlékeztek az edzőre és embermentőre.

A mostani megemlékezés része a Zsidó Világkongresszus (WJC) és az angol Chelsea labdarúgóklub nemrég meghirdetett kirekesztés ellenes kezdeményezésének.

Igor Ujhazi, a WJC antiszemitizmus elleni munkacsoportjának koordinátora kiemelte: „Az antiszemitizmus veszélyes jelenség a sportban, veszélyes a társadalomban, és mindkét területen riasztó mértékben erősödik. A mi felelősségünk, szurkolóké és csapatoké egyaránt, hogy megálljt parancsoljunk ennek.”

A Ferencváros-Maccabi Tel-Aviv mérkőzés egyébként egy-egyes döntetlennel végződött, így az izraeliek némiképpen előnyösebb helyzetből várhatják a visszavágót.

Képek a megemlékezésről, a bevonulásról és a mérkőzésről>>>