Több közösséget is korlátozás alá vont övezetté nyilváníthatnak Izraelben

Több közösséget is korlátozás alá vont övezetté nyilváníthatnak Izraelben

Az egészségügyi minisztérium egyik vezető tisztviselője szombaton azt nyilatkozta, hogy a koronavírus megfékezése érdekében Bnei Brak mellett Elad, Modi’in Illit, Migdal Ha’emek ultraortodox városokat és számos Jeruzsálem területén lévő közösséget „korlátozás alá vont övezetté” kell nyilvánítani. Az izraeli média szerint a kabinet este fog dönteni az ügyben.

Csütörtökön került jóváhagyásra a túlnyomórészt ultraortodox Bnei Brak korlátozás alá vont övezetté nyilvánítása. A belépést a lakosokra, a rendőrségre, a mentőszolgálatra, a nélkülözhetetlen kellékeket szállító személyekre és újságírókra korlátozza, egyelőre 7 napra, de a minisztereknek lehetőségük van öt nappal meghosszabbítani. A város polgármestere Gedaliahu Ben Simon szerint a lezárás bizonytalanságot okozott, és a lakosok nagy számban elárasztották a korlátozott számú élelmiszerboltokat, ezzel növelve a fertőzés veszélyét.
„Ellentétben a kijárási tilalommal, ahol a hadsereg teljes felelősséget vállal a több százezer lakosért, és élelmet és gyógyszert biztosít számukra, itt egy félintézkedésről van szó, amely felveti a fertőzés esélyét, és emberéletekbe kerülhet.”

A kormány az Izrael Védelmi Erőket bízta meg, hogy biztosítsa a polgári segítségnyújtást a lakosoknak, míg a rendőrség 60 ellenőrző pontot állított fel az ultraortodox város ki- és bejáratánál.

Az Izraeli Védelmi Erők Polgárvédelmi Parancsnokságának feje, Tamir Jadai vezérőrnagy megerősítette, hogy a hadsereg csak a leginkább veszélyeztetett emberek számára fogja biztosítani a szükségleteket. A hadsereg erőfeszítéseinek nagy része arra irányul, hogy segítsék a betegek és az idősek evakuálását a városból.

Bnei Brakban hét végére ezer fölé emelkedett a koronavírussal diagnosztizáltak száma, ugyanakkor a fertőzési ráta ütemében lassulás tapasztalható, az elmúlt napok 25 százalékos növekedésével szemben péntekre 14 százalékkal nőtt a betegek száma. Az egészségügyi tisztviselők az izraeli 12-es csatornának nyilatkozva aggodalmukat fejezték ki koronavírus tesztek elégtelen száma miatt.