Több mint ezerháromszáz új koronavírusos esetet regisztráltak szerdán Izraelben

Több mint ezerháromszáz új koronavírusos esetet regisztráltak szerdán Izraelben

Az izraeli Egészségügyi Minisztérium közlése szerint már közel tízezerre emelkedett az aktív esetek száma, miután szerdán 1336 újabb koronavírusos esetet regisztráltak Izraelben, közülük mintegy 120 az elmúlt 10 napban érkezett külföldről.

A 9,3 millió lakosú Izraelben eddig 5.752.261 polgár kapta meg legalább az első adagot a Pfizer vakcinájából, míg 5.270.113 polgár már túl van mindkét oltáson.

Várhatóan több hónapig el fog tartani Izrael harca a koronavírus delta változata ellen – figyelmeztetett Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter.
,,Arra számítunk, hogy a következő hetekben növekedni fog a fertőzések száma, és sajnos a súlyos betegeké is. Tisztában vagyunk azzal, hogy a koronavírus nem fog hamarosan eltűnni a világból. Stratégiánk egyértelmű – együtt élni a koronavírussal” – mondta, hozzátéve, hogy a lakosság tagjainak személyes felelősséget kell tanúsítaniuk, ha el akarják kerülni az olyan korlátozásokat, amelyek befolyásolják a napi rutint.

Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy az ország négy egészségpénztárját a massachusettsi székhelyű Moderna által gyártott vakcinával fogják ellátni, és a Modernával történő oltás augusztus 1-jén kezdődik.

A Pfizer-vakcinát ezentúl csak 12 és 18 év közöttieknek fogják beadni, és a vakcina második dózisának beadására. A Pfizer vakcina két adagjától eltérően, amelyeket 21 nap különbséggel adnak be, a Modernáét 28 nap különbséggel adják be.

Izraelben jelenleg több százezer adag Moderna vakcina van, még 6 millió adag érkezhet jövőre.

Az új tanév szeptember 1-jei kezdetével kapcsolatban Horowitz azt mondta, hogy a kormány teljes nyitásra készül, az Egészségügyi Minisztérium által tett különböző lépéseknek köszönhetően a rendelkezésre álló COVID-19 tesztek bővítésével.
Az egészségügyi miniszter szerint a jövő héttől a Magen David Adom mentőszolgálat gyors koronavírus-teszt állomásokat nyit országszerte, az izraeli gyógyszertárak pedig gyors eredményt biztosító otthoni tesztkészleteket fognak árulni.