Már több, mint tizennégymillió zsidó él a világon

Már több, mint tizennégymillió zsidó él a világon

A legfrissebb jelentés szerint a világon jelenleg 14.410.700 zsidó él, 45 százalékuk, vagyis 7.740.000 Izraelben, hatmillióan Észak-Amerikában laknak. Európa zsidóságának száma 1.072.400, háromszázhuszonnégyezren Dél-Amerikában, háromszázezren Ázsiában, százhúszezren Ausztráliában és Új-Zélandon élnek, míg Afrika zsidó lakosainak száma 74 000.

A bizottság vezetője, David Bitan Likud párti képviselő azt mondta: őt leginkább a kis zsidó közösségek helyzete aggasztja, amelyek nem tudják fenntartani magukat.
„Ha nem erősítjük meg ezeket a közösségeket a diaszpórában, akkor egyre kevesebben fognak alijázni Izraelbe” – mondta Bitan. Egyúttal bejelentette, hogy Israel Katz pénzügyminiszter ígéretet tett arra, hogy 20 millió sékelt – azaz több mint 1,7 milliárd forintot – különítenek el a következő költségvetésben ezeknek a közösségeknek a számára, és a Zsidó Ügynökséget ugyanekkora összeg felajánlására kérte fel.

Izrael állam 1948-as megalapítása óta 3,3 millió ember aliyazott az országba, ez a teljes népesség 42% -át.

Izrael várhatóan negyedmillió bevándorlót vár az elkövetkező három-öt évben. Ezt Isaac Herzog, a Zsidó Ügynökség elnöke a hónap elején mondta.