Tilalmak sora Jom Kippurt illetően

Tilalmak sora Jom Kippurt illetően

yomkippurclothKedden este beköszönt Jom Kippur (יוֹם כִּפּוּר) ünnepe, mely az egyetlen böjtnap a zsidó vallási életben, amelyet a Tóra meghatároz. Bár úgy fogalmaz, “sanyargassátok a lelketeket”, a bölcsek szerint ez a test sanyargatásával érhető el.

Ötféle tilalom van az ünnep kapcsán:
1. Nem szabad enni-inni
2. Bőrcipőt viselni
3. Fürödni
4. Illatos szerrel kenni, illetve fújni magunkat
5. Házaséletet élni

A jom kippuri böjt akárcsak Áv hó 9., huszonöt órás koplalást jelent.
A Talmud szerint kevés olyan jó napja van Izrael gyermekeinek, mint a Jom Kippur, hiszen Mózes a megbocsátás hírével jött le e napon a Szináj hegyéről.

Sátán, a gonosz tanú, egész évben vádolhat minket, az engesztelés napján azonban nem. Felmerül azonban a kérdés: Ha ilyen jó számunkra ez a nap, miért böjtölünk? Az angyalokra akarunk hasonlítani. Az angyalok fehérben járnak. Mi is így öltözünk akkor, kittliben, taleszben imádkozunk. Az angyalok nem esznek, nem isznak. Mi sem tesszük aznap. Az angyalok egész nap imádkoznak, pontosan ezt követjük mi is ekkor.

jomkippursofRos Hásánákor a nevek a nagy könyvekbe, az Élet Könyvébe kerülnek, a pecsételés napján, Jom Kipurkor rákerül a végzés, a megerősítés, a pecsét. Ekkor kapjuk meg a jóváhagyást, ezért köszöntjük egymást úgy, hogy: “Jó pecsételést kívánunk!” “גמר חתימה טובה”

A böjt minden 12 éven felüli hölgynek és 13 éven felüli férfinak kötelessége. Az élet védelme azonban erre a napra is vonatkozik, így a beteg embereknek, terhes nőknek nem kell böjtölniük.

A böjt végét a sófár hangja jelzi. Ha áhítatosan imádkoztunk, és őszinte volt a megbánásunk, bizonyára nem marad el sem a beírás, sem a pecsételés.

Jom Kippur a 25 órás böjtölés mellett az elhunytakról való megemlékezésről szól. A délelőtti imát követően minden zsinagógában felhangzik a Mázkír (מזכיר). A Mázkír lehetőséget nyújt a gyászolóknak, hogy felidézzék elhunyt szeretteiket, kegyelettel adózzanak emlékük előtt és egyfajta lelki kapcsolatot tartsanak fent velük.
A legtöbb magyarországi zsinagógában a mázkír ima nagyon hosszú, mivel az előimádkozó vagy a kántor ilyenkor nagyon sok nevet, akár több százat olvas fel.

Fontos a megbocsátás is ezen az ünnepen, sőt kötelező is. Ha valaki elnézést kér tőlünk az elmúlt évben ellenünk elkövetett bűnökért, azt el kell fogadnunk, és meg kell neki bocsátanunk. Mint az héber hangzik: סלחתי , vagyis megbocsátottam.

Izraelben, egész pontosan Jeruzsálemben minden évben százezrek várják a Siratófalnál az ünnep bejövetelét, együtt imádkoznak elhunyt szeretteikért.