Be akartak hatolni a hallei zsinagógába Jom Kippurkor, két embert megöltek

Be akartak hatolni a hallei zsinagógába Jom Kippurkor, két embert megöltek

Fegyveresek rohamozták meg a hallei zsinagógát a zsidóság legszentebb ünnepén, Jom Kippur napján, ahol csaknem százan gyűltek össze Jom Kippur alkalmából.

Az épület védelmét azonban korábban megerősítették, csak ezért nem tudtak behatolni. A támadók azonban nem adták fel, gyalogosokra kezdtek el lőni. Az egyik elkövető katonai álcaruhában volt, és valósággal vadászott a járókelőkre.
A rendőrség a mikroblogján közölte, hogy két embert lőttek le a fegyveresek. A hatóságok felszólították a helyi lakosokat, hogy maradjanak otthon.

A támadók kézigránátot dobtak a közeli zsidó temetőre, és rálőttek egy kebabárusító helyre is. Az egyik támadó gépkocsival menekült Lipcse irányába, őt üldözőbe vették. Egy gyanúsítottat elfogtak.

A hatóságok szerint antiszemita indíttatású volt a támadás, amely miatt Száz-Anhalt tartomány miniszterelnöke és belügyminisztere is megszakította külföldi útját. A nyomozást a német szövetségi ügyészség vette át.

Az elfogott egyik elkövető egy 27 éves német fiatalember a neonáciként jellemzett Stephan Balliet a katonai sisakjára szerelt kamerával élőben kívánta közvetíteni a legfőbb zsidó ünnepnap, a Jom kipur miatt hívőkkel teli hallei zsinagóga elleni támadását, amelyet követően egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, és elrabolt egy taxit. Végül Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.