Teljes határzár lép életbe Izraelben

Teljes határzár lép életbe Izraelben

Benjamin Netanjahu miniszterelnök döntése alapján, csütörtök este 20 órától – a személyforgalomra vonatkozóan – teljes határzár lép életbe a coronavírus (COVID-19) miatt Izraelben.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy izraeli állampolgárnak, bárhonnan is tér haza, 14 napra házi karanténba kell vonulnia.

Külföldi állampolgár pedig csak akkor léphet az ország területére, ha bizonyítani tudja, hogy a kéthetes házi karantént van hol eltöltenie. (Megjegyzendő, hogy a légitársaságok egymás után szüntetik be járataikat.)

Fenti intézkedés jelen állás szerint 14 napig marad évvényben Izraelben, ahol jelenleg 76 beteget tartanak nyilván, ez a szám azonban percről-percre változhat.

A szakemberek a betegség viszonylag gyors terjedésére számítanak. Ez abból adódik, hogy a tünetmentes vírushordozóktól származó fertőzöttség nehezen deríthető fel.

Valószínű azonban, hogy az izraeli egészségügyi szervek néhány napon belül rendelkezni fognak egy gyors házi teszttel, amelynek használatával bárki, otthon meggyőződhet, hogy tudtán kívül nem vált-e hordozóvá.

Mindez az izraeli gazdaság számára súlyos veszteséget jelent csakúgy, mint a világ bármely más országára. Izrael egyelőre még képes a fennálló helyzetet megfelelő módon kezelni. Ennek érdekében lépések történtek a károk csökkentésére. Így például: mivel a Palesztin Hatóság területéről naponta 63 ezer építőipari munkás lép Izrael területére, a kormány úgy döntött, hogy ezek a munkások – megfelelő egészségügyi szűrés után – Izrael területén maradhatnak, amennyiben munkáltatójuk képes megfelelő szállásról gondoskodni számukra.