Távozhat posztjáról az izraeli egészségügyi miniszter

Távozhat posztjáról az izraeli egészségügyi miniszter

A szombat kimenetelét követően látott napvilágot a hír Izraelben, mely szerint Jákov Litzman egészségügyi miniszter úgy döntött, hogy távozik a minisztérium éléről és az építési- és lakásügyi tárcára.

A riportok szerint Litzman tegnap közölte döntését Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnökkel. A döntés egyik oka, hogy úgy vélik, a lakásportfólión keresztül Litzman nagyobb befolyással fog bírni az ultraortodox szektorra. A lakásügyi portfólió mellett a Földhivatalt és a Lakásügyi Hatóságot is követelte, amik eddig a Pénzügyminisztérium alatt voltak. Hivatalos megerősítés még nem érkezett.

Litzman kritikák kereszttüzében van a koronavírus kezelése miatt. Az első szakaszban az ultraortodox közösségeket kizárta a társadalmi távolságtartásra vonatkozó rendeletekből, engedélyezve a rituális fürdők használatát és a zsinagógák nyitvatartását.

Médiajelentések szerint maga Litzman is megszegte saját minisztériuma rendeleteit, amikor állítólag csoportos imákon vett részt, megtagadta, hogy megmérjék a lázát a Kneszetben és nem engedélyezte a telefonja adatai alapján végzett epidemológiai vizsgálat közzétételét.

Az izraeli rendőrség augusztusban közölte, hogy vádemelést javasol Litzman ellen csalás és bizalommal való visszaélés vádakban, mert hivatali hatalmát kihasználva többek között jogellenes segítséget nyújtott a 74 rendbeli gyermekek ellen elkövetett szexuális bántalmazással vádolt Malka Leifernek. Ezen felül egy vesztegetési vád is felmerült ellene, amiért segített megakadályozni egy olyan élelmiszer-ipari vállalkozás bezárását, amit a saját minisztériuma nem tartott elég higiénikusnak.

A Litzman elleni eljárás indításáról Avichai Mandelblit főügyész fog dönteni.

A rendőrség februárban jelentette be, hogy vizsgálatot indított Litzman ellen annak gyanújával, hogy nyomást gyakorolt irodája alkalmazottaira, hogy módosítsák a pszichiátriai értékelések megállapításait, melyek szerint Leifer alkalmas a kiadatásra.