Izraeli kutatók megtalálták az első társasági sörfogyasztás bizonyítékát

Izraeli kutatók megtalálták az első társasági sörfogyasztás bizonyítékát

Izraeli kutatók az ókori Közel-Kelet közösségeiben fedezték fel az első bizonyítékot a szociális sörfogyasztásra, miután egy 7000 éves városban, Tel Tsafban (תל צף‎) alkohol előállítására használt gabonaszemek maradványait találták meg.

Köztudott, hogy a sört az ókorban szertartási és vallási célokra használták, de ez a lelet a legkorábbi jele a közös italozásoknak, mielőtt az alkohol széles körben megjelent.

A Times of Israel beszámolója szerint a feltárások során a Haifai Egyetem régészei búza- és árpaszemekből származó keményítőmaradványokat találtak ősi kerámiákban tárolva.

Mikroszkóp alatt vizsgálva a keményítő erjedési folyamatának jeleit fedezték fel, ami az alkoholgyártásban való felhasználására utal.

Az egyetem professzora, Danny Rosenberg elmondta, hogy a sörgyártásra vonatkozó jelek „a Tel Tsaf jólétét mutató bizonyítékokra” utalnak, amelyeket korábban feltártak, és amely a mezőgazdasági termékek, különösen a gabonafélék nagy mennyiségben való felhalmozódásában mutatkozik meg.

Hozzátette: “El tudjuk képzelni, hogy Tsaf fejlődő közössége nagyszabású rendezvényeket tartott, amelyeken sok ételt és sört fogyasztottak társadalmi kontextusban – és nem csak ünnepélyes keretek között.”