Szlichot imák szombat estétől Jom Kippurig

Szlichot imák szombat estétől Jom Kippurig

Ros Hásáná előtti héten, a most következő Szombattól (a keleti zsidóknál pedig Elul hó elejétől, 30 napon át) ún. bűnbánó imákat (Szlichot) mondanak. A szájhagyomány szerint ezt maga Mózes adta át a népnek, ő pedig magától a Teremtőtől tanulta. A Talmud szerint “Az Örökkévaló beburkolózott, mint egy előimádkozó és megmutatta Mózesnek a (Szlichot) imarendet, mondván: amikor a zsidók vétkeznek előttem, mondják el ezen imákat és én megbocsájtok nekik…”

A Szlichot imák igen régóta szerves részét képezik a zsidó hagyománynak. Általában azonban ezek különleges alkalmakkor kerültek elmondásra.

A Szlichot mondást Ros Hásáná előtt (legalább) négy nappal megkezdik.
Ennek egyik oka, hogy a szentélybeli áldozatokat is a feláldozásuk előtt négy nappal kezdték el átvizsgálni az esetleges sérülések vagy tökéletlenségek miatt.

Áskenázi szokás a Szlichot imákat mindig a Szombat kimenetelét követő éjszaka folyamán kell megkezdeni. Ennek egyik magyarázata a következő: csakúgy, mint a Tóraadás esetén a zsidó nép három napig készülődött, ilyenkor is, Ros hásáná és Jom kipur előtt, mikor megerősítjük Istenbe vetett hitünket és kinyilvánítjuk egyedülvalóságát, szükséges gondosan készülődni.

Köszönet Balla Zsolt, lipcsei főrabbinak, aki a bzsh.hu rendelkezésére bocsátotta az Elul hónapra és a megtérés tíz napjára szóló Szlichot imákat tartalmazó, általa szerkesztett és kiadott hasznos kis imakönyv digitális változatát.


Az imakönyv megnyitásáért kattintson a képre!