Jóváhagyták a szigorított zárlatot Izraelben

Jóváhagyták a szigorított zárlatot Izraelben

A kormány szerda éjjel jóváhagyta az országos zárlat szigorítását péntektől Szimchat Tóra ünnepéig. A döntést az úgynevezett koronavírus-kabinet órákon át tartó tanácskozásainak végén hozták meg, heves nézeteltérések közepette arról, hogy a gazdasági élet mely szektorai maradjanak nyitva, illetve meg kell-e őrizni a tiltakozás jogát a zárlat során.

A tüntetéseket az otthontól egy kilométeres körzetre és legfeljebb 20 fős csoportokra korlátozták, péntektől bezárják a zsinagógákat, csak Jom Kippurkor nyílhatnak meg, korlátozott kapacitással. Várhatóan az ország fő repülőterének kimenő forgalmát is leállítják.

A zárlat legalább Szukkot végéig, október 10-ig fog tartani.

Benjamin Netanjahu korábban azt mondta, hogy Izrael „amúgy is a teljes zárlat felé tart” a fertőzések számának emelkedése következtében, ezért várakozás helyett jobb, ha most kivetik.

A 12-es csatorna szerint az új „hermetikus” zárlattal szinte az egész gazdaságot bezárják, kivéve a létfontosságú üzleteket, például szupermarketeket és gyógyszertárakat, valamint bizonyos speciálisan jóváhagyott alapvető iparágakat, amelyekről még dönteni kell.

Izraelben a koronavírussal megfertőződő új betegek száma folyamatosan növekszik, szerdai napon több mint tizenegyezer új beteget diagnosztizáltak.