Szigorítják a korlátozásokat Izraelben

Szigorítják a korlátozásokat Izraelben

Izraelben péntektől fokozzák a szigort már kilenc napja életbe léptetett járványügyi korlátozásoknál a koronavírus-pandémia harmadik hullámának feltartóztatása érdekében. Az új koronavírus-fertőzések egyre jobban emelkedő számának csökkentésére legalább kéthetes „hermetikus” zárlatról döntött kedd este az izraeli kormány.

Teljesen bezárják az iskolákat, távoktatást vezetnek be, és várhatóan ezúttal az ultraortodox települések is követni fogják a kormányzati utasításokat a magasba szökő járványügyi adatok miatt. Izrael számos pontján azonosították a vírusnak az Egyesült Királyságból származó, különösen gyorsan terjedő mutálódott változatát. A vizsgálatok alapján harminc, a vírus új változatával fertőzött ember 189 embernek adta át nagyon rövid idő alatt ezt a vírust Izraelben.

A kormány célja az összes nem létfontosságú munkahely bezárása, illetve kapacitásuk felére csökkentése. Az emberek csak akkor hagyhatják el lakásaikat, ha létfontosságú munkahelyeikre vagy a nyitva hagyott élelmiszerboltokba és gyógyszertárakba mennek.

Az eddigi tíz helyett csak öten tartózkodhatnak együtt zárt térben, tíz főben korlátozták a szabad terepen gyülekezők számát. Továbbra is csak ezer méterre lehet elhagyni a lakásokat, és tilos egymás otthonába látogatni.
Izrael oltóanyaghiány miatt a jövő héten lelassítja az beoltásokat a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett vakcina első adagjával. Az új szállítmány várhatóan több hét múlva érkezik, de eközben a szükséges 21 nap letelte után megkapják a számukra félretett második adagot mindazok, akiket már beoltottak egyszer a vakcinával.

Március óta 450.116-an fertőződtek meg koronavírussal Izraelben. Jelenleg 55.312 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A betegségben február óta 3.445-en haltak meg.