Szerényebb körülmények között ünnepelte 72 éves függetlenségét Izrael

Szerényebb körülmények között ünnepelte 72 éves függetlenségét Izrael

A Jeruzsálemben, a Herzl-hegyen zajló ünnepség jóval kisebb volumenű volt az elmúlt években megszokottakhoz képest a ma beköszöntött Jom Haatzmautkor, mivel az esemény a koronavírus miatt közönség nélkül zajlott.

Az ünnepség a hagyományos fáklyás szertartással kezdődött, az azt követő show nagy részét pedig előre rögzítették.

Az ünnepséget Benjamin Netanjahu miniszterelnök köszöntője indította, aki azt mondta, hogy Izrael soha nem látott módon kell, hogy ünnepelje az idei függetlenség napját.
“Fizikailag külön vagyunk, olyan közel vagyunk, mint valaha. Az elmúlt hetekben egy történelmi megpróbáltatással kellett szembesülnünk, döntéseket hoztunk, lépéseket tettünk és mindent együtt tettünk. Védelmeztük anyáinkat és apáinkat, nagymamáinkat és nagyapáinkat. Ez az időszak a szeretetről és a távolságról szól. Eljön a nap, és az ölelés visszatér az életünkbe, de még nem tartunk ott, mert a járvány még mindig jelen van, így be kell tartanunk az irányelveket.” – mondta Netanjahu.

Benjamin Gantz a Knesset elnöke szintén felszólalt az ünnepségen:
“Még keményebb időszakra kell felkészülnünk. Hét évtizeden keresztül kézzelfogható ellenségek ellen léptünk fel. Most olyan ellenséggel kell szembenéznünk, amelyet nem ismerünk. Egy olyan ellenség, amely nem tesz különbséget zsidók, arabok, szefárd, askenáz, jobb- vagy a baloldali között.” – mondta Gantz, aki meggyújtotta az első fáklyát a tizenkettőből, melyek a tizenkét törzset szimbolizálják.

Gantzot az izraeli énekes és dalszerző Idan Raichel követte, és Galia Rahav-Rakover professzor, a Tel Hashomer-i Sheba Orvosi Központ fertőző betegségek osztályának vezetője és meggyújtott egy lángot.

Az ünnepség végén színpadra léptek Izrael legjobb zenészei, köztük Noa Kirel, Eden Hasson, Shiri Maimon és Itay Levy.
A házigazdák arra buzdították az izraeli lakosságot, hogy mindenki otthonában és erkélyéről folytassa az ünneplést.

 Reuvén Rivlin államelnök köszöntője Izrael függetlenségének 72. évfordulóján: