Százszázalékos túlélési mutatót produkált egy izraeli koronavírus-kezelés

Százszázalékos túlélési mutatót produkált egy izraeli koronavírus-kezelés

Hat kritikus állapotban levő, magas kockázati csoportba sorolt koronavírusos beteget kezeltek Izraelben a Pluristem placenta alapú sejtterápiás termékével, és mindannyian életben maradtak a haifai székhelyű cég előzetes adatai alapján.

A betegeket egy héten keresztül három különböző izraeli egészségügyi központban kezelték, és akut légzési elégtelenségben, illetve a COVID-19-hez kapcsolódó gyulladásos komplikációkban szenvedtek. A betegek közül négyen egyéb szervrendszeri károsodást is mutattak, beleértve a szív- és érrendszeri, valamint veseelégtelenséget – írja a The Jerusalem Post.

A Pluristem szerint nem csupán életben maradt az összes beteg, hanem a többségük légzési paraméterei is javultak, ráadásul hármójukat fokozatosan le is kapcsolják a lélegeztetőgépekről. Ezenkívül a már valamilyen fennálló alapbetegségben szenvedő betegek közül kettő a légzés javulása mellett egyéb területeken is gyógyulást mutat.
“Örülünk az együttérző felhasználás programjának ennek a kezdeti eredményének, és elköteleztük magunkat a PLX sejtek kiaknázása mellett a betegek és az egészségügyi rendszerek javára.” – mondta Yaky Yanay, a Pluristem vezérigazgatója és elnöke.

A Pluristem PLX sejtjei „allogén mezenchimális-szerű sejtek, amelyek immunmoduláló tulajdonságokkal rendelkeznek”, vagyis indukálják az immunrendszer természetes szabályozó T-sejtjeit és M2 makrofágait – magyarázza a cég egy korábbi kiadványában. Ennek eredménye lehet az immunrendszer nagy veszéllyel járó túlzott reakciókészségének a megfordítása. Ez valószínűleg csökkentené a tüdőgyulladás és a pneumonitis (a tüdőszövet általános gyulladása) végzetes kockázatot jelentő halálos tüneteit.

A PLX-sejtekkel kapcsolatos korábbi preklinikai vizsgálatok eredményei jelentős terápiás hatásokat tártak fel a pulmonális artériás hipertóniával, a tüdőfibrózissal, az akut veseelégtelenséggel és a gastrointestinalis betegségekkel összefüggésben az állatkísérletek során.

Szintén a Jerusalem Post szerint az Egyesült Királyságban is úgy tűnik, hogy jó úton járnak. Oxfordi tudósok úgy vélik, hogy szeptemberre kész lesznek a százszázalékos vakcinával.
Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem vakcinológiai professzora elmondta a The Times of London-nak , hogy 80% -ban biztos abban, hogy az ő oltása, amelyen csapata dolgozik, sikeres lesz koronavírus elleni védekezésben. A csapat tervei szerint az elkövetkező két hétben embereken végzik majd a kísérleteket és Gilbert professzor már felkérte a brit kormányt, hogy a kísérletek befejezése előtt több tízmilliónyi adag vakcina elkészítését finanszírozza, hogy amennyiben sikert érnek el, azonnal szét tudják küldeni azokat a világ összes országába.