Otthonról végezhető szaglástesztet fejlesztettek ki izraeli kutatók

Otthonról végezhető szaglástesztet fejlesztettek ki izraeli kutatók

Szaglástesztet fejlesztettek ki izraeli kutatók, mely segíthet az új koronavírus korai felismerésében.  Azok, akik attól tartanak, hogy elkaphatták a vírust, otthon is elvégezhetik a tesztet: mogyoróvajat, ecetet, vodkát vagy fokhagymát kell szagolniuk, majd osztályozniuk a szag intenzitását és kellemes voltát a SmellTracker weboldalon.
A tesztet a Tel-Aviv-i Weizmann Tudományos Intézet munkatársa, Noam Sobel neurobiológus fejlesztette.

A honlapra regisztrálók kiválaszthatnak öt, a háztartásban általában megtalálható terméket, amelyet minden nap megszagolnak.

A teszt egy összetett algoritmuson alapszik, képes monitorozni a szagérzékelésben bekövetkező hirtelen változásokat, melyek a koronavírus okozta Covid-19 betegség korai jelei lehetnek – mondta el Sobel.
“Nagyon egyszerű. Első alkalommal nagyjából öt percet, a továbbiakban 2-3 percet vesz igénybe. Olyan modellt próbáltunk kialakítani, mely képes megjósolni a betegség jelentkezését” – tette hozzá.

A szaglásteszt azonban nem ad határozott választ arra, hogy valaki elkapta-e a betegséget, vagy sem. Csak azt állapítja meg, valaki elveszítette-e a szagérzékelését. Az információ pedig segíthet a pácienseknek abban, hogy leírják a tüneteiket az egészségügyi ellátást végzőknek és segíthet megállapítani, kell-e koronavírustesztet végezni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még nem ismerte el hivatalosan a szaglás elvesztését a Covid-19 tünetének, de több országban, köztük Izraelben és Iránban végzett felmérések szerint a tünet a páciensek mintegy 60 százalékánál jelentkezik.

Tudósok szerint a vírusnak jelenleg nyolc aktív törzse létezik, Sobel úgy véli, ezektől függően változnak a tünetek is. Eddig ötezren végezték el a szagtesztet, többségük Izraelben és Svédországban, a fejlesztésben a svéd Karolinska Intézet is részt vett.