Spielberg kapta az idei “zsidó Nobel díjat”

Spielberg kapta az idei “zsidó Nobel díjat”

Steven Spielberg filmrendezőnek és filantrópnak ítélték a Genezis-díjat 2021-ben, melyet gyakran “zsidó Nobel-díjnak” is neveznek.

Spielberg előtt Natan Sharansky egykori szovjet disszidens, Robert Kraft filantróp, Natalie Portman színésznő, Anish Kapoor művész, Itzhak Perlman hegedűművész, Michael Bloomberg New York ex-polgármestere, és Michael Douglas színész-rendező kapta meg az egy millió dollárral járó díjat, melyet olyan személyeknek adnak, akik kiemelkedő szakmai teljesítményükkel a zsidó nemzedék következő generációjára inspirálóan hatnak, és elkötelezettek a zsidó értékek és a zsidó nép iránt.

A díj elismeri Spielberg kiemelkedő eredményét, mint a mozi történetének egyik legnagyobb hatású filmkészítője; társadalmi aktivitását és bőkezű jótékonyságát; valamint az antiszemitizmus és az intolerancia minden formája elleni elvi álláspontját. A díj elismeri a holokauszt emlékének megőrzéséért és a jövőbeli népirtások megelőzéséért filmekkel, közéleti érdekképviseletekkel és jótékonysággal végzett rendkívüli munkáját is.

Hat kontinensen kétszázezer zsidó adta le voksát a 2021-es nyertesre, több millióan kapcsolódtak be a közösségi médián keresztül. Míg a Genesis-bizottság végső mérlegelési jogkörrel rendelkezett e rangos díj címzettjének kiválasztásában, az a tény, hogy Spielberg kapta a legtöbb szavazatot, meghatározó tényező volt.
“Gratulálok Steven Spielbergnek ehhez a fontos zsidó díjhoz” – mondta Isaac Herzog, a Jewish Agency elnöke és a díjról döntő bizottság elnöke. „Példája a nagy zsidó tehetségnek, akinek rendkívüli film- és jótékonysági munkája népének értékeivel van átitva – az igazságra való törekvés, az együttérzés, a humanizmus és a világ jobbá tételének szívből fakadó vágya.”