Tennünk kell azért, hogy soha ne fakuljon el az emlékezet!

Tennünk kell azért, hogy soha ne fakuljon el az emlékezet!

A holokauszt magyar áldozatainak emléknapján is eszünkbe kell jutnia, hogy sajnos még a holokausztra is csak bizonyos ideig tudunk autentikusan emlékezni. Nem tudjuk, nem tudhatjuk mikor jön el az a nap, hogy már elfakulnak az emlékek, de megtörténik.

A CNN két évvel ezelőtt készített egy felmérést, amely kimutatta, hogy Európában a 20–40 éves korosztály egyötöde még soha nem hallott a holokausztról.

Izraelben, amely a tragédia hamujából éledt újjá és megesküdött a „Soha többé” kifejezésre, nehéz elképzelni egy ilyen szörnyű valóságot. De mi fog történni 20, 50 vagy 100 év múlva, amikor még az unokák és dédunokák lesznek csak, akik nem kapnak a családjaiktól személyes beszámolót, visszatekintést a holokauszt borzalmaira? Hogy fognak, hogy fogunk emlékezni?

A holokauszt egy szörnyű tragédia volt – az egyik legnagyobb, amely a zsidó emberek életét befolyásolta, és felvehető a következő listába: Exodus, a Sinai-hegy, a második szentély megsemmisítése és a diaszpóra.

Mindezekre zsidó módon emlékeztetünk: “Az embernek látnia kell magát. Mintha elhagyta volna Egyiptomot, mintha ott lennénk, amikor a templomot lerombolták, mintha magunk is megkaptuk volna a Tórát. Azt követeljük magunktól, hogy a múltat ​​a jelenben éljük, és vegyünk részt itt és most, ezáltal a folyamatban lévő történet részévé váljunk.”

Menachem Begin néhai miniszterelnök egyszer azt javasolta, hogy a holokauszt emléknapját kapcsolják össze a zsidó vallási emléknapok sorával, jelezve azt Áv hónapjának 9. napján. Begin azt akarta, hogy minden zsidó elképzelje, így élje át, hogy ő is ott van a holokauszt terrorjában.

Izraeli, magyar, vagy a világ bármely részéről érkező tanulók Lengyelországba, az egykori haláltáborba utaztatása nagyrészt kielégíti ezt az igényt. Több százezer látogató tapasztalta meg az emlékezet szellemét, de az nem elég. Tankönyvek, filmek, kirándulások, filmezett vallomások – ezek egyike önmagában sem elegendő a tényleges emlékek pótlására és annak biztosítására, hogy örökre megmaradjanak.

Annak érdekében, hogy minden évben, akár 100 vagy 200 év elteltével, továbbra is meséljük a holokauszt történetét, hogy bemutassuk a gyűlölet, a rasszizmus és a halál iparának kultúráját, valamint a csendet és közömbösséget, amely lehetővé tette annak létezését, a holokausztot a zsidó emlékezetben olyan rituálék révén kell rögzíteni, amelyek lényegében hasonlóak azokhoz, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy megemlékezzünk a kivonulásról vagy a szentély megsemmisítéséről.

Ez nem történik meg egy nap alatt, de egy időben el kell kezdeni dolgozni egy kodifikált rituálé és könyv mellett, amely elmondja a holokauszt történetét – mint például a pészáchi Haggada -, amelyet minden házban hangosan elolvasnak.

Az elmúlt években néhány ilyen kísérlet megtörtént, de főként magánszemélyek vagy különleges érdekcsoportok, nem pedig központi erőfeszítés, amelyben a rabbik, írók, költők, értelmiségiek, a nyilvánosság és a holokauszt túlélői vennének részt.

Ez egy nagy projekt, hosszú távú megbízás lenne, de ha azt akarjuk, hogy “soha ne felejtsük el”, nemcsak ránk és közvetlen leszármazottainkra vonatkozik, hanem leszármazottainkra is. Ezáltal a zsidó kötelezettség részévé válik, hogy évszázadokon keresztül, emlékezzünk, emlékeztessünk, építsük fel és tartsuk fent a megemlékezés rituáléját, amely így örökre a zsidó élet részévé válna.
Csakúgy, mint a távoli múlt fontos eseményei, az Exodus, a Sinai-hegyi kinyilatkoztatás, a második szentély megsemmisítése és a diaszpóra.

Képek a megemlékezésről>>>