Rivlin: a zsidó állam polgárai semmit nem vehetnek természetesnek

Rivlin: a zsidó állam polgárai semmit nem vehetnek természetesnek

Kedden este nyolc órakor közvetlenül a sziréna jelzése után hagyományos állami ceremónia keretében a Siratófalnál, és az egész országban, többek között a tel-avivi Hayarkon parkban és a Kneszetben emlékeztek az elesett katonákra és a terror áldozataira Jom Hazikaron alkalmából.

A Siratófalnál tartott állami ünnepségen felszólaló Reuven Rivlin elnök azt üzente az izraelieknek, hogy a zsidó állam polgárai semmit nem vehetnek természetesnek.
“Innentől kezdve szeretnék beszélni veletek, parancsnokokkal, katonákkal, a hamarosan bevonuló fiatalokkal, a fiatal generációval. Gyerekként úgy nőttem fel, hogy még nem volt államunk. Számomra, az én nemzedékem számára, Izrael Államot nem szabad természetesnek venni. Ezt az erős és hatalmas országot, amelyet most látni, az akkor élő fiatalok hősiessége és elhivatottsága hozta létre.
Ma Izrael államának védelme a ti vállaitokon nyugszik. Ne feledjétek, hogy a haza szeretete, a misszió iránti elkötelezettség, a győzelemre való törekvés, a bajtársiasság, a cél, a személyes példa és a fegyverek tisztasága nélkül itt nem jöhet létre szabad nép. Az Izraeli Védelmi Erőknek és Izrael Államnak szüksége van rátok, erős, egységes, egyesített, egyesült és határozott fiatalokra, aki kezet tudnak nyújtani, érvényesülni fognak és szükség esetén készen állnak arra, hogy árat fizessen.” – mondta beszédében Rivlin.

Aviv Kochavi az Izraeli Védelmi Erők vezetője a hadsereg nevében hozzátette,
“A katonák és családtagjaik jelenlegi generációja iránti elkötelezettségünk jegyében mindent megteszünk, hogy méltó küldetésekre küldjük őket.
Javítani fogjuk az Izraeli Védelmi Erők képességeit, mindenekelőtt a missziók sikeres végrehajtásának képességét, de nem kevésbé a katonák védelmét.”

A legutóbbi emléknap óta 43 katona és civil halt meg, így az izraeli háborús áldozatok száma összesen 23 828-ra nőtt, derült ki a Védelmi Minisztérium pénteken közzétett adataiból.

Az elmúlt egy évben 112 új név került fel az ország védelme során elhunytak listájára, melyet 1860 óta vezetnek.

Negyvenhárom közülük az Izraeli Védelmi Erők katonája, rendőrtiszt és polgári lakos volt, míg 69 fogyatékkal élő veterán, akik szolgálat közben szerzett sérüléseik szövődményeinek következtében hunytak el.

Az adatok tartalmazzák az összes katonát és rendőrt, akik az elmúlt évben szolgálatuk során vesztették életüket baleset, öngyilkosság vagy betegség következtében.