Saját jogkörét korlátozta az izraeli törvényhozás

Saját jogkörét korlátozta az izraeli törvényhozás

Saját jogosultságait csökkentő törvényt fogadott el az izraeli parlament szerda éjjel annak érdekében, hogy a kormány több területen is cselekedhessen a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében.

Az új törvény szerint a kormány korlátozásokat, vesztegzárakat rendelhet el a kneszet engedélye nélkül, amelyek 24 óra elteltével életbe lépnek, ha azokat a parlament bizottságai nem utasítják el. A kormány eredetileg azt szerette volna, hogy a törvényhozás teljes megkerülésével hozhasson azonnal hatályba lépő rendeleteket.

A kormány azért szavaztatta meg többségével az új törvényt, mert a korábbi rendelkezések szerint a kneszet koronabizottsága egy héten belül felülírhatta a kormányzati döntéseket, és az utóbbi hetekben ez többször megtörtént.

A törvény megengedi a kormánynak, hogy esetenként 60 nappal meghosszabbítsa a rendkívüli állapotot 2021 júniusáig, amikor a jogszabály hatályát veszti. A Kék-fehér párt nyomásának köszönhetően a törvény megengedi az izraelieknek, hogy korlátozásokkal továbbra is tüntethessenek. Ugyanakkor felhatalmazza a rendőrséget arra, hogy megakadályozza a gócpontoknak tekintett településeken élőket abban, hogy tüntetési céllal elhagyják ezeket a területeket.