A BZSH elnökének újévi köszöntője

A BZSH elnökének újévi köszöntője

Az 5779-es év végéhez értünk, este már új esztendőt ünnepelhetünk.
Az alábbiakban Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnökének köszöntőjét olvashatják az 5780-as új zsinagógai év beköszönte alkalmából:

Kedves Hittestvéreim!

Rajs hásóne előtt fokozottan érvényesek a hállél ima gondolatai: az ég az Ö.rökévalóé, de a Földet az embernek adta. Az ember kezében van a világ, a mi kezünkben van annak lehetősége, hogy alkossunk, újat hozzunk létre, gyarapítsuk a környezetünket. A mi kezünkben van a lehetőség, sok esetben vissza nem térő módon, egyszeri esélyként, hogy értékeket hozzunk létre, maradandót alkossunk vagy kijavítsunk, jobbá tegyünk valamit, amiről látjuk, hogy nem megfelelően működik.
A közismert, a zsinagógákban minden évben olvasott Atyák mondásai szerint három dolgot tartson észben az ember: a Mindenható három módon rögzíti az ember tetteit: “van egy látó szem, egy halló fül, és minden cselekedetedet könyvbe írjàk.” Nemsokára számot kell adnunk tetteinkről a Világ Királya előtt: mind a jókról, mind a helytelenekről.

A zsidó újév napjain a világ minden teremtménye elvonul az Ö.rökkévaló előtt, aki megítéli a tetteinket és dönt a sorsukról. Ezt a köszöntőt a budapesti és a magyarországi zsidóság minden tagjának írom, vallásosoknak és szekulárisoknak, idősebbeknek és fiatalabbaknak mindenkinek. Zsinagógába járó emberként úgy érzem, hogy újév előtt az embernek önvizsgálatot kell tartani és minden évben egyszer be kell számolnia egyrészt az elmúlt év eredményeiről, a már megvalósított lépésekről, részeredményekről, másrészt a következő év terveiről is. Akár akarjuk, akár nem, ott fogunk állni a Világ Teremtője előtt. Mindannyiunknak tervei vannak a következő évre, új vagy régi terveinket akarjuk megvalósítani.

Azt is át kell gondolnunk, mit valósítottunk meg a most elmúló évre kigondolt terveinkből, miben értünk el sikereket, hol kellett kudarcokkal szembenézni.

Két dolgot kívánok Önöknek. Egyrészt az egyéni és családi boldogságot, egészséget, örömteli hétköznapokat az egész családnak, tervezést, a tervek megvalósítását, alkotó munkát, sikereket! Másrészt azt kívánom, hogy találkozzunk minél többször és több helyen: zsinagógáink – melyek között számos gyerekbarát, azaz játszóházzal, gyerekprogramokkal, rendelkezik – tárt kapukkal, rabbijaink örömmel fogadnak mindenkit.
Örülnék ha gyermekeikkel találkoznánk intézményeinkben. A bölcsődénket és az óvodánkat megújítottuk, színvonalasabbá és olcsóbbá tettük, az általános iskolánk és gimnáziumunk folyamatosan fejlődik, szakgimnáziumot létesítettünk azoknak, akik érettségi után szakmát kívánnak szerezni, a nyár legjobb fesztiválját szervezzük, a város – állítólag – legjobb pizzáját áruljuk a kóser pizzériánkban – még felsorolni is nehéz.

Sáná tová umevorechet!
Boldog új évet! 

שנה טובה

Mester Tamás elnök, Budapesti Zsidó Hitközség