Fehérre festett meztelen modellekkel hívják fel a figyelmet a Holt-tenger pusztulására

Fehérre festett meztelen modellekkel hívják fel a figyelmet a Holt-tenger pusztulására

Kétszáz férfi és nő meztelenül, fehérre festve állt modellt az amerikai fotós, Spencer Tunick fotósnak a a Holt-tengerről szóló harmadik installációjához.
“A Holt-tenger hamarosan kiszárad és teljesen eltűnik. Meg kell találnunk a módját, hogy fenntartsuk a tengerszintet, akár úgy, hogy édesvízzel töltsük fel a Holt-tengert.” – mondta Tunick a Times of Israelnek.

A fotós szerint ez a mostani installáció kisebb és koncepcionálisabb, mint az utolsó, 2011-es műve, amikor iszappal bevont modellekkel készített képet ugyanezen a helyen. Ezúttal mindenkit fehér festékkel borítottak be, hogy ezzel a sóoszlopokat szimbolizálják Lot feleségének bibliai történetéből, akiből sóbálvány lett, amikor visszanézett Szodomára, az ókori városra, amely a Holt-tengeri régióban volt.

A projekt az Idegenforgalmi Minisztériummal és a Holt-tengeri újjáélesztési projekttel együttműködve zajlott, Tunick két korábbi akciója nyomán, amelyek elősegítették Izrael, mint turisztikai célpont tudatosítását.

Tunick hozzátette, hogy azért csinálja az egyedi képeket, hogy felhívja a figyelmet a virtuális Holt-tengeri Múzeumra, amely „remélhetőleg egyszer igazi múzeum lesz”.
“A Holt -tenger a világ legfontosabb nyolcadik csodája.”– mondta Tunick.