Rekordszámú súlyos koronás beteget ápolnak az izraeli kórházakban

Rekordszámú súlyos koronás beteget ápolnak az izraeli kórházakban

Rekordszámú súlyos Covid-beteget ápolnak az izraeli kórházakban, de már a lakosság ötöde hozzájutott a védőoltás első dózisához. 1029 súlyos Covid-beteget ápolnak a kórházakban, ami több minden eddiginél, de lelassult a kritikus esetek számának növekedése, a szakemberek szerint az idősek és a veszélyeztetett csoportok elmúlt hetekben történt gyors beoltásának következtében.

Lassú csökkenésnek indult az új fertőzöttek száma a múlt héten mért nyolcezer fölötti adatokhoz képest, ami a koronavírus-járvány izraeli harmadik hullámának lassú visszaszorulását jelzi a több mint két hete tartó országos zárlat, illetve annak szigorítása nyomán.

A karantén és az oktatási intézmények teljes bezárása ellenére a helyi médiában vasárnap reggel fényképeket közöltek arról, hogy Jeruzsálem legfertőzöttebb ultraortodox negyedében mégis kinyitották az iskolákat, és a rendőrség továbbra sem hajtatja végre a kormány rendeleteit ebben a lakossági csoportban.

A lakosság gyors és minél teljesebb körű beoltásában látja a kormány a kiutat a koronavírus-járványból, ezért szombat este ismét az összes televíziós csatorna kamerájának kereszttüzében oltatta be magát a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag második dózisával Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Juli Edelstein egészségügyi miniszter.

Izraelben a lakosság 20 százalékát már beoltották a vakcina első adagjával a december 20-án indított oltási kampány első három hetében, és vasárnap megkezdték az újraoltásukat. Mellettük tovább folytatják az egészségügyi és biztonsági dolgozók, a 60 évesnél idősebbek és az 50 évesnél idősebbeknél a veszélyeztetett csoportok oltását is.

Megérkeztek az országba az amerikai Moderna vállalat oltóanyagának első szállítmányai, amelyek a mélyhűtés után 30 napig felhasználhatóak szemben a csak öt napig elálló Pfeizer-BionTech vakcinával. Ezzel a szerrel a periférikus helyeken élők, és az otthonukhoz kötöttek oltását kezdték meg, ahová kisszámú ampullával látogatnak el az oltásokat beadó egészségügyi dolgozók. Azt tervezik, hogy március végéig minden 16 évesnél idősebb ember hozzájuthat a koronavírus elleni védőoltáshoz.

Március óta 487.680-an fertőződtek meg koronavírussal Izraelben. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 3651-en haltak meg.