A rekordszámú oltás ellenére is csúcson a fertőzöttek száma Izraelben

A rekordszámú oltás ellenére is csúcson a fertőzöttek száma Izraelben

Rekordszámú oltás mellett az eddigi legtöbb új fertőzöttet azonosították Izraelben. Kedden 152 ezer embert, főként 60 évesnél idősebbeket oltottak be a Pfizer és a BioNTech oltóanyagának első dózisával, így már 635 ezerre nőtt a beoltottak száma a mintegy 9 milliós országban.

Eközben az országban versenyfutás zajlik az idővel, az egyre terjedő járvány leküzdésére mind több embert próbálnak beoltani, hogy ezzel biztosítsák elsősorban a veszélyeztetett csoportok védelmét. Szintén tegnap 99.126 teszt elvégzésével 5538 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, ami 5,7 százalékos arányt jelent. Utoljára október elején, a második zárlat idején találtak egy nap alatt ilyen sok új vírushordozót.

Nathan As járványügyi biztos hangot adott aggodalmának, hogy lelassulhat az oltási kampány üteme, ha nem érkezik meg az eddig kitűzött határidőnél korábban a következő oltóanyag-szállítmány. A biztos szerint a vasárnap elkezdődött harmadik országos karantén nem elég szigorú, az utakon szinte a „normálishoz” hasonló a forgalom, az emberek dolgozni járnak, és nyitva vannak a tanintézmények. Ennek alapján nem az előre beharangozott két hétig, hanem egy hónapig fog tartani a zárlat – mondta.

“Határozottan aggódom, a médiában látottak alapján nem elég szoros ez a zárlat, s nem fogja elérni céljait. Emelkedik az azonosított fertőzöttek és a súlyos betegek száma”– figyelmeztetett As, aki a zárlat szigorítását vagy meghosszabbítását helyezte kilátásba.

Az országban vasárnap délután kezdődött meg a két hétre meghirdetett harmadik országos karantén az egyre romló járványügyi adatok nyomán, a fertőzés további terjedésének megakadályozására.

Izraelben március óta 414.447-en fertőződtek meg koronavírussal. Jelenleg 40.929 aktív fertőzöttet tartanak nyilván az egészségügyi minisztérium honlapján. A SARS-CoV-2 vírus okozta fertőzésben február óta 3292 beteg halt meg. Jelenleg 1031 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 609-en súlyos állapotban vannak, 154 ember lélegeztetőgép segítségére szorul.