Az izraeli rabbinátus nem engedélyezi a videokonferencia használatát Széder este

Az izraeli rabbinátus nem engedélyezi a videokonferencia használatát Széder este

Az izraeli főrabbinátus a koronavírus járvány közepette kiadta a vallási irányelveinek listáját a közelgő Pészáchra, néhány kötelezettségen enyhítve, ugyanakkor határozottan ellenezve a videokonferencia hívásokat (zoom, skype) az ünnepen.
“A magány fájdalmas, és erre megoldást kell találnunk, esetleg egy videobeszélgetéssel az ünnep kezdete előtt, de nem azáltal, hogy megsértjük az ünnepet, ami csak pikuach nefes (életveszély) esetén megengedett, amint azt kijelentettük”.

A rabbik szerint a chametz vagy kovász elégetésére idén nincs szükség, elegendő az ételt szemétbe dobni és hipóval leönteni vagy lehúzni a toaletten.

Az új evőeszközöket és edényeket rituális merítés nélkül esetleg lehet használni, ha azokat „eladják” vagy eladományozzák egy nem zsidónak, és kölcsön veszik Pészáchra, és később esetleg áldás nélkül meríthetik őket.

A rabbinátus kijelenti, hogy a házi tűzhelyen készített ételek kósernek számítanak, hangsúlyozva, hogy ez az engedmény csak erre az évre vonatkozik.

Minden fa és műanyag mentes edényt egy tiszta sütőbe kell helyezni (melynek nem szükségszerűen kell pészáchi kósernek lennie) 20 percre a lehető legmagasabb fokra.

A rabbinátus mentesít a chámec gamur eladása alól nem zsidóknak azok számára, akik normál esetben nem tennék. A chámec interneten a rabbinátuson keresztül értékesíthető, és az olyan létesítményeknek, mint például az iskolák, amelyeket a mozgás korlátozás miatt nem lehet ellenőrizni, az eladást jövő kedd előtt meg kell ejteniük

Nyilvános imák nem lesznek, a mikvék nyitva maradnak a nők számára, és be kell tartani a gyász időszakra vonatkozó zsidó törvényeket.