Ma beköszönt Pészach ünnepe, de Izraelben több mint háromszáz új koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak

Ma beköszönt Pészach ünnepe, de Izraelben több mint háromszáz új koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak

Ma este beköszönt Pészach, ám Izraelben nem lehet teljes a kivonulás ünnepe.
Az elmúlt 24 órában 306 új esettel 9404-re emelkedett a koronavírussal diagnosztizált izraeliek száma. 147 beteg állapota súlyos, 122 közülük lélegeztetőn van. A felépültek száma 801, az elhunytaké 71. A vírus legfiatalabb áldozata, egy 37 éves férfi kedden halt meg.

Az egészségügyi tisztviselők úgy vélik, Izrael nem fogja tudni teljesíteni a napi 10 000 teszt elvégzésére irányuló célt a kulcsfontosságú reagens hiánya miatt. Dél-Koreából több tízezer tesztkészlet érkezik szerdán, ezek azonban csak néhány napra elegendőek.

A kabinet kedden jóváhagyta a módosított országos zárlatra valamint a széder esti kijárási tilalomra vonatkozó rendeletet, melynek célja a koronavírus terjedésének megfékezése Pészach idején.

A zárlat kedden este 7-órától péntek reggel 6 óráig lesz érvényben, megtiltva a lakosságnak a városok közötti, valamint a körzetekre felosztott Jeruzsálem területei közötti utazást.

A kijárási tilalom szerdán délután 3 órától csütörtök reggel 7 óráig lesz érvényben, a polgárok 100 méternél távolabb nem merészkedhetnek otthonuktól.

A szupermarketek a kijárási tilalomig nyitva maradnak. A tömegközlekedés kedd este 8-tól vasárnap reggel 8 óráig szünetel.

Az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója szerint április 12-től kezdve kötelező lesz minden izraelinek maszkot hordani.