Péntek reggelig meghosszabbították az országos zárlatot Izraelben

Péntek reggelig meghosszabbították az országos zárlatot Izraelben

Az izraeli kormány kompromisszumos megoldásként, egy újabb hét helyett péntek reggelig hosszabbította meg a koronavírus-járvány miatti szigorú országos zárlatot.
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az egészségügyi minisztérium javaslatát, az újabb teljes hetes zárlatot javasolta jövő hétfőig, de Beni Ganz védelmi miniszter már a nyitás lépéseit tárgyalta volna meg. Éles vitát folytattak, és végül a kormány egyhangúlag elfogadta a köztes megoldást, a péntek reggel 7 óráig tartó hosszabbítást.

A tel-avivi Ben Gurion repülőtér is zárva marad egy újabb hétig, február 7-én éjfélig, de egy, erre a célra megalakított bizottság engedélyezheti humanitárius okokból repülőgépek fogadását és indítását.

Megpróbálják megakadályozni a koronavírus újabb változatainak bejutását, és ezért keddtől minden hazatérő izraelinek az államilag kijelölt és ellenőrzött szállodákban kell eltöltenie a karantén időszakát.

Vasárnap éjfélkor rövid ideig lejártak a január 8-én bevezetett “szigorított” zárlat intézkedései, amelyeket a miniszterek végül a viharos ülésen rövid szünet után meghosszabbítottak.

A negyedik hete tartó zárlat nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket Izraelben, nem csökkentette le jelentősen az új fertőzöttek számát, aggasztó ütemben nőtt a súlyos betegek száma, s a helyi médiában “fekete januárnak” nevezett hónapban 1433-an vesztették életüket a SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben.
“Izrael a járvány kezdete óta a legsúlyosabb hullámban található” – közölte a kormányülésen Saron Elroj-Preisz, a közegészségügyi szolgálatok vezetője. “Ebben a hullámban egyre több a súlyos és kritikus megbetegedés a fiatalok körében. Hatszorosára emelkedett decemberhez képest a lélegeztetőkészüléken lévő 40-60 évesek száma” – tette hozzá.

A fiatalabb korcsoportok jelentősebb megbetegedését elsősorban a sikeres oltási kampánnyal magyarázzák, az idősebbek egyre nagyobb százaléka ugyanis védett a betegséggel szemben, amely így a még kisebb arányban beoltott generációk közül szedi áldozatait.