Pénteken nyit a Klauzál téri kiállítás

Pénteken nyit a Klauzál téri kiállítás

traumaterRendhagyó, szokatlan szabadtéri kiállítással emlékezik meg Erzsébetváros és az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár a pesti gettó felállításának 70. évfordulójáról.
A pesti gettó emlékezete című kiállítás megnyitására, 2014. november 28. (péntek), 15:00 órakor kerül sor a Budapest VII. ker., Klauzál téren.

Ahol 70 évvel ezelőtt tömegsírok és halottak százai feküdtek a hótól takartan a szabad ég alatt, most ott egyszerre két kiállítással emlékezünk az áldozatokra 2014. november 28-a és 2015. január 18-a között.

A pesti gettó emlékezete című, Klauzál téri installáció két különböző, de egymást kiegészítő emlékezet-koncepcióval állít mementót a téren, illetve a budapesti gettóban 70 évvel ezelőtt lezajlott események előtt.

A magyar, amerikai, izraeli és német forrásokból összeállított, emlékeztető történeti kiállításon még soha nem látott, megdöbbentő képek és dokumentumok jelennek meg a gettó áldozatairól, tömegsírjairól, temetkezéséről, a gettólakók kivonulásáról.

Emellett a Trauma – Tér – Terápia alcímet viselő kortárs képzőművészeti kiállításon a művészek Holokauszt reflexiója sokkal erősebben kötődik az egyéni emlékezet, illetve a művészi átírás, szubjektív átértelmezés lehetőségeihez. A kiállító művészek a Holokauszt utáni „harmadik generáció” tagjai, akinek bár egyéni és örökölt emlékei sokfélék lehetnek (a személyes, családi érintettségtől egészen a csupán „tananyag-ismeretig”), tágabb értelemben vett kulturális identitásuknak mégis szerves részét képezi a Holokauszt traumája és az arra adott, önvizsgálatból fakadó egyéni vélemény.

Kiállító művészek:
KOÓS Gábor, grafikusművész; MAGYARÓSI Éva, képzőművész; MOIZER Zsuzsa, festőművész; RABÓCZKY Judit, szobrászművész; RÉTHEY-PRIKKEL Tamás, fotóművész; SÁNDOR Krisztián, festőművész; SOLT András, grafikusművész; TRANKER Kata, képzőművész

A kiállítás kurátorai:
BÁRSONY István; DOMBI Gábor

A kiállítás főrendezője:
JÁKI Mónika

A szabadtéri installáció tervezője:
BÁRSONY István, építész

A megnyitót követően a kiállítás minden nap 10:00-18:00 óra között látogatható 2014. november 29. és 2015. január 18. között. A belépés díjtalan.