Izraelben már csak öt település piros besorolású, csökkent a súlyos esetek száma

Izraelben már csak öt település piros besorolású, csökkent a súlyos esetek száma

Izraelben már csak öt település piros besorolású, vagyis jelentősen fertőzött a koronavírussal, és 400 körülire csökkent a súlyos esetek száma – közölte az izraeli egészségügyi minisztérium csütörtökön.

Az utóbbi hetekben fokozatosan visszaszorult a járvány negyedik, delta variáns okozta hulláma Izraelben, e hét közepén ezerrel kevesebb vírushordozót azonosítottak mintegy százezer teszt elvégzésével, mint egy héttel korábban. A pozitív esetek aránya a tesztelésnél 1,73 százalékra csökkent. Szeptember elején még a 8 százalékot is meghaladta ez a mutató.

A járvány megjelenése óta a mintegy 9,4 millió lakosú országban 1 312 111 fertőzöttet regisztrálták a hatóságok. Jelenleg Izraelben 22.107 aktív koronavírus-esetet tartanak nyilván, és 566-an vannak közülük kórházban.

Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium igazgatója a katonai rádióban az oltások ütemének csökkenésére hívta fel a figyelmet, ugyanis az adatok javulásával egyre kevesebben keresik fel az oltópontokat.

Lelassult az oltási kampány, és szerinte ha Izrael nem folytatja a tömeges oltásokat, és nem tartja magas szinten a lakosság védettségét, akkor ötödször is járványhullám sújthatja az országot.

Csütörtökön már csak az ország 80 települése számított “pirosnak”, vagyis jelentősen fertőzöttnek. Közepesen fertőzött, vagyis “narancssárga” 22 hely, gyengén van jelen a koronavírus 77 “sárga” városban és faluban, és “zöld”, vagyis alig vagy egyáltalán nem fertőzött 176 izraeli település. Szeptember közepén, a járványhullám tetőpontján a lakóhelyek többsége “piros” volt.