Emlékezzünk! Öt éve hunyt el dr.Schweitzer József főrabbi

Emlékezzünk! Öt éve hunyt el dr.Schweitzer József főrabbi

Szomorú évfordulóhoz érkeztünk, ma öt éve hunyt el dr. Schweitzer József, nyugalmazott országos főrabbi, a Rabbiképző Intézet volt igazgatója, egyetemi tanár.

A 93 éves korában elhunyt Schweitzer József Veszprémben született 1922. október 13-án , majd kisgyerekként került fel Budapestre. 1940-ben a Pesti Izraelita Hitközség Reálgimnáziumában érettségizett, majd a II. világháború idején munkaszolgálatra hívták be.
1946-ban szerzett bölcsészdoktori diplomát az akkori Pázmány Péter, a mai Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. 1947-ben avatták rabbivá. 1948 és 1981 között Pécsett volt főrabbi. 1981-ben a Budapesti Izraelita Hitközség főrabbijává hívták meg, e tisztséget 1985-ig töltötte be. Ekkor az Országos Rabbiképző Intézet igazgatói tisztségére nyert kinevezést, mely minőségében teljesített szolgálatot 1997-ig. A neológ hitközségek országos főrabbivá választották.

Számos mai rabbinak, kántornak, hitoktatónak volt mentora, példaképe. Egyike volt azon igaz embereknek, akik életük során csak és kizárólag a közösség, embertársaik érdekeit tartották szem előtt, alárendelve saját érdekeiket.

„A zsidóság az egyetemes társadalom része, és mindenkinek a maga hagyományai szerint kell megélnie a hitét, mert az istenhit és a vallásos életmód olyan lelkierőt ad, amelyet mással nem lehet pótolni.” – mondta 90. születésnapján.

Emlékéből fakadjon áldás!
זיכרונו לברכה